Internasjonalt samarbeid om CO₂-håndtering
Artikkel | Sist oppdatert: 13.10.2021 | Energidepartementet
Internasjonalt samarbeid er viktig for å utvikle og kommersialisere CO₂-håndtering som et effektivt klimatiltak. Norge samarbeider med en rekke land gjennom eksisterende programmer og institusjoner. Europa er et prioritert satsingsområde.
Ulike regjeringer har jobbet med å realisere et fullskalaprosjekt for fangst, transport og lagring av CO2 (CCS) i Norge. Stortinget godkjente Solberg-regjeringens fullskala CO2-håndteringsprosjekt i Meld. St. 33 (2019–2020) Langskip – fangst, transport og lagring av CO2 i statsbudsjettet for 2021. Ambisjonen er en kostnadseffektiv løsning for fullskala CO₂-håndtering i Norge – gitt at dette gir teknologispredning i et internasjonalt perspektiv. Målet er at demonstrasjon av CO₂-håndtering skal gi en nødvendig utvikling av CO₂-håndtering, slik at de langsiktige klimamålene i Norge og EU kan nås til lavest mulig kostnad.
Europeisk samarbeid om CO₂-håndtering
EU og Europa er prioritert i det internasjonale arbeidet med CO₂-håndtering og Olje- og energidepartementet arbeider tett opp mot prosessene i EU for å ivareta norske interesser knyttet til CO2-håndtering. Norge har et godt internasjonalt samarbeid med andre land for å bidra til utviklingen av CCS og andre lavutslippsteknologier internasjonalt, blant annet gjennom regionale nettverk som North Sea Basin Task Force og Nordic Baltic Networking Group on Carbon Capture, Use and Storage. Gjennom EØS-midlene bidrar også Norge med å legge til rette for utvikling av CO₂-håndtering i mottakerland. Olje- og energidepartementet deltar i en rekke fora med hensikt om å bidra til utviklingen av rammer og regelverk for sikker fangst og lagring av CO₂ i Europa, herunder Zero Emissions Platform, som er teknisk rådgiver for EU om temaer knyttet til CCS.
Det norske fullskalaprosjektet, Langskip, inkluderer et CO2-lager med betydelig kapasitet ut over det som er nødvendig for de norske fangstprosjektene i Langskip. Det betyr at andre industriaktører kan fange og lagre sin CO2 uten selv å investere i utvikling av et nytt CO2-lager. Et tilgjengelig CO2-lager kan forenkle planleggingen av potensielle fangstprosjekter og virke utløsende for nye fangstprosjekter, først og fremst i Europa. Lageraktøren i Langskip, Northern Lights, opplever stor interesse fra industriaktører i Europa som ønsker å lagre CO2 i det norske lageret.
Samarbeid utenfor Europa
I det internasjonale arbeidet utenfor Europa jobber Norge med å støtte kompetanseoppbygging og erfaringsoverføring. Det har vært arbeidet med å kartlegge muligheter for CO₂-håndtering og støtte opp om initiativ og tiltak for å fremme CO₂-håndtering internasjonalt, med særlig vekt på utviklingsland med store punktutslipp og med stor vekst i klimagassutslipp framover.
Norsk støtte til utenlandske prosjekter skjer i samarbeid med andre land og gjennom eksisterende programmer og institusjoner. Norge, ved Olje- og energidepartementet, Norges forskningsråd og Gassnova er representert i nesten alle relevante internasjonale organer som jobber med CO₂-håndtering. Norge støtter utvikling av CO₂-håndtering internasjonalt gjennom Verdensbankens kapasitetsfond for CO2-håndtering (World Bank Carbon Capture and Storage Trust Fund), Carbon Sequestration Leadership Forums (CSLFs) kapasitetsbyggingsfond, og innenfor rammen av Clean Energy Ministerial (CEM) og Mission Innovation.