PETROSENTRE
Artikkel | Sist oppdatert: 31.10.2023 | Energidepartementet
Forskningssentre for petroleum (PETROSENTRE) arbeider for å løse definerte og avgrensede utfordringer for utnyttelse av petroleumsressursene og reduksjon av klimautslipp. Sentrene skal arbeide med problemstillinger av stor nasjonal betydning.
PETROSENTER består av utvalgte forskningsmiljøer og næringsliv, og innebærer en langsiktig og målrettet forskningsinnsats på høyt internasjonalt nivå.
Ordningen ble etablert i 2013 og administreres av Norges Forskningsråd. Sentrene som hittil har blitt etablert er:
- (ARCEx (Research Centre for Arctic Petroleum Exploration), UiT - Norges arktiske universitet i Tromsø.
- National IOR Centre, Universitetet i Stavanger i Stavanger.
- (LowEmission (Research Centre for a low-emission petroleum industry on the Norwegian continental shelf), SINTEF Energi i Trondheim.
- CSSR (Centre for Sustainable Subsurface Resources), NORCE Teknologi/Energi Vestland
- NCS 2030 (National Center for Sustainable Subsurface Utilization of the Norwegian Continental Shelf), Universitetet I Stavanger
De to første forskningssentrene, National IOR Centre og ARCEx ble etablert i siste halvdel av 2013 og ble avsluttet i 2021. LowEmission startet opp i 2019, CSSR og NCS 2030 startet opp I 2022. PETROSENTER dekker dermed prioriteringer i OG21 sin strategi gjennom fokus på bærekraftig utvikling, reduksjon av klimagassutslipp på norsk sokkel og ny kunnskap i overgangen til nye løsninger som fornybar energi og lagring av CO2 og hydrogen i petroleumsreservoarer, blant annet
Sentrene kan ha en varighet på åtte år, men vil bli vurdert etter fem års virksomhet.
Les mer om petroleumsforskning på nettsidene til Norges forskningsråd.