Byrå- og programsamarbeid
Artikkel | Sist oppdatert: 27.09.2021 | Utenriksdepartementet
Norge deltar i elleve EU-programmer og 31 av EUs byråer. Dette er en viktig del av Norges samarbeid med EU.
Siden starten av EØS-avtalen i 1994 har Norge blitt deltaker i stadig flere av EUs programmer og byråer. Programsamarbeidet i EU skal fremme økt samarbeid på tvers av landegrensene. Et EU-byrå er en selvstendig enhet opprettet av EU og tillagt oppgaver av teknisk, vitenskapelig eller forvaltningsmessig art for å bistå EU og medlemsstatene i deres arbeid.
Deltakelse i EU-programmer
I perioden 2021-2027 deltar Norge i de elleve EU-programmene som omtales i artikkelen nedenfor. Fra EUs side er det lagt opp til større synergi og samfinansiering av programmene i denne perioden for bedre å håndtere og løse store oppgaver som det grønne skiftet, gjenoppbygging etter covid-19, innovasjon, digitalisering m.m.
Oversikt: Norsk deltakelse i EU-programmer 2021-2027
Deltakelse i EUs byråer
EU har opprettet en lang rekke byråer for å løse tekniske, vitenskapelige og forvaltningsmessige oppgaver. Byråene har en sentral rolle som premissleverandør, forvalter og rådgiver på viktige fag- og politikkområder. Det er stor variasjon mellom de ulike byråene i forhold til størrelse, oppgaver og ressurser.
Norge er med i 26 byråer gjennom EØS-avtalen og gjennom egne avtaler mellom Norge og EU. I tillegg deltar vi i fem byråer som forvalter EU-programmer. EØS/Efta-landene deltar i EU-byråene som en integrert del av arbeidet med å følge opp EØS-avtalen. I tillegg gir deltakelse gode muligheter til å etablere nettverk og faglige kontakter til gjensidig nytte. Som hovedregel har norske styrerepresentanter møte-, forslags- og talerett, men ikke stemmerett i byråene Norge deltar i.
Oversikt: EU-byråer Norge deltar i
Se også:
Omtale av programdeltakelsen på Eftas nettsider (engelsk)
Omtale av byrådeltakelsen på Efta nettsider (engelsk)