Ventetidsløftet: Ny trafikklysmodell skal vise utviklingen i ventetider i sykehusene

Regjeringen vil få ned ventetidene i sykehusene og har i Ventetidsløftet satt mål om å snu trenden i 2024 og få til en markant nedgang i ventetiden i 2025. Nå er «markant nedgang» definert og det er utarbeidet en trafikklysmodell som skal illustrere hvordan det går med målet om reduserte ventetider.

– Ventetidene skal ned og nå er vi i gang. Jeg er glad for at partnerne i Ventetidsløftet har trykk på dette. Formålet med trafikklysmodellen er å enkelt kunne følge med på hvordan vi ligger an i arbeidet med å nå målet om reduserte ventetider, og se på hvor vi må sette inn støtet for å nå dette. Modellen kan også være til inspirasjon og hjelp for helseforetakene, sier helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre.

Hva trafikklysmodellen viser

Trafikklysmodellen viser de gjennomsnittlige ventetidene for påbegynt helsehjelp for de fire fagområdene somatikk, psykisk helsevern voksne, psykisk helsevern barn og unge, og tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB), samt for fagområdene samlet. Dette vises for hvert av de fire regionale helseforetakene og for hele landet samlet. Det er månedstall mot månedstall som sammenlignes, for å ta hensyn til at ventetidene svinger i løpet av året. Det betyr at det for september ligger inne tall for september 2019, 2023 og 2024 for de fire fagområdene og ikke årstall.

Målet med Ventetidsløftet er at trenden skal snus i 2024 og vi skal se en markant nedgang i ventetidene i løpet av 2025. Det står i Hurdalsplattformen at ventetidene skal ned og at behandlingsetterslepet etter pandemien skal tas igjen. Ventetidene fra 2019 - året før pandemien - er derfor en naturlig sammenligning og utgangspunkt for målet om en markant nedgang i ventetidene.

– Det betyr at vi i 2025 må ha en gjennomsnittlig ventetid for påbegynt helsehjelp som er lik eller under 61 dager i somatikken, 44 dager i psykisk helsevern voksne, 45 dager i psykisk helsevern barn og unge og 33 dager i TSB – som er det vi hadde i 2019. Det er dette jeg vil legge til grunn når vi snakker om markant nedgang, sier Vestre.

Trafikklysmodellen for ventetider i sykehusene fungerer slik:

  • Grønt indikerer at gjennomsnittlig ventetid er på samme nivå eller lavere enn tilsvarende tall i 2019.
  • Gult viser til styringsmålene for 2024, og viser at gjennomsnittlig ventetid er lavere enn tilsvarende tall i 2023.
  • Rødt betyr at man ikke har oppnådd styringsmålene for 2024.
  • Månedstall sammenlignes med månedstall.

  • For å oppnå grønn farge i en gitt måned må de gjennomsnittlige ventetidene for påbegynt helsehjelp være på samme nivå eller lavere enn i tilsvarende måned i 2019 .Disse målene er felles for alle RHF.
  • Gul farge knytter seg til styringsmålene for de regionale helseforetakene for 2024. For å oppnå gul farge i en gitt måned må de gjennomsnittlige ventetidene for påbegynt helsehjelp være under nivået i samme måned i 2023. RHFene har ulike styringsmål som varierer etter hva den enkelte helseregion oppnådde av gjennomsnittlige ventetidstall for påbegynt helsehjelp i 2023. 
  • Rød farge i en gitt måned betyr at man ikke har oppnådd styringsmålene for 2024 i den aktuelle måneden.