Utredning av et mulig samfunnsoppdrag for sirkulær økonomi
Artikkel | Sist oppdatert: 13.12.2024 | Klima- og miljødepartementet
I 2024 har regjeringen utredet muligheten for å etablere et samfunnsoppdrag på sirkulær økonomi. Arbeidet er ett av 39 handlingspunkter i Handlingsplan for en sirkulær økonomi 2024–2025 fra mars 2024.
Et mulig samfunnsoppdrag skal bidra til å realisere regjeringens ambisjoner for grønn og rettferdig omstilling. Regjeringens visjon er at Norge skal være et foregangsland i utviklingen av en grønn, sirkulær økonomi som reduserer den samlede miljø- og klimabelastningen og skaper nye arbeidsplasser i hele landet. Det overordnede formålet er å redusere ressursbruk og klimagassutslipp slik at Norge når vedtatte klima- og miljømål.
Sirkulær økonomi
Sirkulær økonomi er høyt på agendaen internasjonalt (se for eksempel FN og OECD) og nasjonalt (for eksempel NoU fra Klimautvalget 2050 og Perspektivmeldingen) og innebærer kort sagt at ressurser brukes og ombrukes mer effektivt i giftfrie kretsløp. Omstilling til en sirkulær økonomi er en kompleks og sammensatt prosess. Det vil blant annet kreve nye måter å organisere forbruk og bruk av ressurser på, mer effektiv bruk og ombruk, og nye samhandlingsmodeller mellom aktører – både på tvers av sektorer og næringsområder og mellom ulike ledd i verdikjedene. I Norge er det flere tiltak og virkemidler som skal sikre omstilling til en sirkulær økonomi. Det er beskrevet i nasjonal strategi for en grønn, sirkulær økonomi fra 2021, og Handlingsplan for en sirkulær økonomi 2024–2025 fra 2024. For at sirkulær økonomi skal løse klima-, miljø- og forurensingsproblemer, viser kunnskapsgrunnlaget som ble utarbeidet for strategien for sirkulær økonomi i 2021 at omstilling vil kreve ulike endringer i ulike næringer samtidig, og at en mer sirkulær økonomi krever tiltak i hele den norske økonomien.
Samfunnsoppdrag
Samfunnsoppdrag er et policyinstrument og en styrings- og samarbeidsmodell for å nå et definert mål innenfor en bredere og gjenstridig samfunnsutfordring. Et målrettet samfunnsoppdrag er et verktøy for å bruke eksisterende og ny kunnskap til å løse definerte, komplekse problemstillinger innenfor en gitt tidshorisont og med målbare resultater. Et samfunnsoppdrag kjennetegnes ved at det identifiserte problemet søkes løst gjennom en mer helhetlig tilnærming. Det besluttes et rammeverk som legger til rette for at relevante aktører fra offentlig sektor (stat og kommune) inklusivt virkemiddelapparat, næringsliv og sivilsamfunn, forskning og utdanning jobber sammen og samtidig mot et felles definert mål. Gjennom samarbeidet kan aktørene utforske nye løsninger på gjenstridige samfunnsutfordringer, følge opp målet gjennom felles innsats og i fellesskap sikre en mer effektiv implementering av tiltak.
Involvering og dialog
Bred involvering og innspill gjennom dialog i flere ulike runder, har vært sentralt i utredningsarbeidet. Det er gjennomført to store workshoper i Oslo 19. juni (se lenke til opptak) og 16. oktober 2024 og fem regionale dialogmøter i Bodø, Bergen, Trondheim, Kristiansand og Sarpsborg.
Utredningen har også høstet erfaringer fra de andre nasjonale samfunnsoppdragene for bærekraftig fôr (ledet av NFD og LMD) og utenforskap for barn og unge (ledet av BFD), de europeiske samfunnsoppdragene hvor Norge deltar (100 klimanøytrale byer, sunne hav, jordhelse og klimatilpasninger).
NILU har i 2024 bistått Klima- og miljødepartementet med en utrednings- og medvirkningsprosess for å se på muligheten for etablering av et samfunnsoppdrag for sirkulær økonomi. Det er i den forbindelse publisert to rapporter. Den første rapporten, Nasjonalt samfunnsoppdrag om sirkulær økonomi. Forslag til organisering, kom i mars 2024. Sluttrapporten kom i desember 2024 og kan leses her: Trenger Norge et målrettet samfunnsoppdrag for sirkulær økonomi? Utrednings- og medvirkningsfase for et mulig samfunnsoppdrag for sirkulær økonomi