Politiets oppgaver og organisering

Politiets hovedoppgaver er å opprettholde alminnelig orden, forebygge og forhindre straffbare handlinger, beskytte borgerne og deres lovlydige virksomhet samt å etterforske lovbrudd.

Politi under arbeid på Karl Johans gate i Oslo
Politiet i arbeid på Karl Johans gate i Oslo. Foto: NTB Scanpix

Politiets hovedoppgaver er å opprettholde alminnelig orden, forebygge og forhindre straffbare handlinger, beskytte borgerne og deres lovlydige virksomhet samt å etterforske lovbrudd.

Politiet utfører også flere spesialoppgaver, som organisering av rednings- og leteaksjoner, utstedelse av pass, fremmedkontroll, trafikksikkerhetsarbeid og kontroll av våpensalg.

Organisering av politiet

Politi- og lensmannsetaten består av Politidirektoratet, 12 politidistrikter og politiets særorganer. Politiets sikkerhetstjeneste er direkte underlagt Justis- og beredskapsdepartementet.

Særorganer

Enheter direkte underlagt Justis- og beredskapsdepartementet

Politiråd

Politiråd er et formalisert samarbeid mellom lokalt politi og kommunale myndigheter, hvor målet er å bidra til samvirke om kriminalitetsforebygging og trygghet i lokalsamfunnet.

Politirådene skal være strategiske organ for det lokale kriminalitetsforebyggende arbeidet, og sikre utveksling av kunnskap og erfaring mellom politi og kommune. Samarbeidet gjennom politiråd skal bidra til å involvere og ansvarliggjøre lokalpolitikere i det kriminalitetsforebyggende arbeidet, og samtidig støtte opp under målsetningen om et lokalt forankret politi.

Nærpolitireformen

Fremtidens politi må kunne møte den kompliserte, alvorlige og grenseoverskridende kriminaliteten og samtidig levere en god polititjeneste der befolkningen bor.

Regjeringens forslag til reform av politiet – nærpolitireformen – ble lagt fram for Stortinget 6. mars 2015. Reformen ble vedtatt av Stortinget 10. juni 2015, og trådte i kraft 1. januar 2016.

Les mer om nærpolitireformen