Ressurskontroll

Ressursforvaltningens overordnede målsetting er å legge til rette for en forsvarlig fiskeripolitikk med langsiktighet, lønnsomhet og bærekraftig høsting av levende marine ressurser som grunnleggende fundament. 
  • Generelt om ressurskontroll i fiskeriene

    Ressurskontrollens primæroppgave er å overvåke, beregne, kontrollere og gi informasjon om det faktiske uttaket av all fisk og fangst innenfor områdene for norsk fiskerijurisdiksjon og for bestander hvor vi deler forvaltningsansvaret med andre kyststater.

  • Fiskerikriminalitet

    Fiskerikriminalitet er en samlebetegnelse for ulike former for økonomisk motiverte straffbare lovbrudd mot fiskerinæringen, eks ulovlig uttak av fisk, under- og feilrapportering av fangst eller omsetning av ulovlig fangst, skatteunndragelse og arbeidsmiljøkriminalitet. Kriminaliteten kan forekomme gjennom hele verdikjeden fra hav til bord. Fiskerikriminalitet undergraver konkurransevilkårene i næringen, og fører til en konkurransevridning til fordel for de som driver ulovlig. Regjeringen er opptatt av å bekjempe fiskerikriminalitet og det foregår for tiden en større reform av fiskerikontrollen.

  • Kystvakten

    Kystvakten (KV) er primær myndighetsutøver i norske jurisdiksjonsområder innenfor fiskerikontroll, og er underlagt Forsvarsdepartementet. KV samarbeider nært med fiskerimyndighetene for å sikre best mulig ressurskontroll.

  • All fangst av fisk skal føres i land

    Undersøkelser viser at fisk som blir kastet på sjøen bare unntaksvis overlever. Utkast av fisk er derfor sløsing med ressurser. I tillegg blir ikke fisk som kastes ut registrert i fangststatistikken, noe som gir forskerne et mangelfullt datagrunnlag å basere bestandsestimatene på.

  • Ulovlig, urapportert og uregulert (UUU) fiske

    Fenomenet ulovlig, urapportert og uregulert (UUU-) fiske oppstår når flaggstater mangler evne eller vilje til å påse at fjernfiskeflåten utøver et forskriftmessig fiske på det åpne hav og i andre lands økonomiske soner. UUU-fiske undergraver den mellomstatlige forvaltningen av de globale fiskebestandene og utgjør en alvorlig trussel mot verdensmålet om bærekraftig bruk av marine ressurser (SDG 14). FNs generalforsamling har utnevnt 5. juni til verdensdagen mot UUU-fiske.

  • Havnestatsavtalen – en global avtale for bekjempelsen av ulovlig, urapportert og uregulert fiske.

    Det foregår et betydelig ulovlig, uregistrert og urapportert fiske på verdensbasis. Internasjonalt anslår FNs organisasjon for ernæring og landbruk (FAO) at 35% av verdens fiskeribestander er overfisket. Fisken som fanges landes ofte langt fra havområdene hvor de er fanget, i havner hvor de lokale myndigheter verken har kunnskap om forvaltningen av fisken, eller mulighet til å kontrollere hvor og hvordan den er fanget.

  • Blue Justice

    Initiativet Blue Justice skal bistå utviklingsland med å bekjempe kriminalitet i fiskerisektoren. Det handler om å fremme samarbeid mot en rettferdig og bærekraftig blå økonomi uten fiskerikriminalitet.

  • Fangstsertifikater for eksport av fisk til EU

    EU vedtok den 29. september 2008 en forordning som skal forebygge, avverge og stanse ulovlig, urapportert og uregulert fiske. Forordningen innebærer at all import og landinger av fisk i EU fra tredjeland skal medfølges av et fangstsertifikat etter 1. januar 2010.