EUs romprogrammer
Artikkel | Sist oppdatert: 05.10.2021 | Nærings- og fiskeridepartementet
Norge deltar i EUs romprogram for perioden 2021-2027. Det er ventet at deltakelsen blir tatt inn i EØS-avtalen høsten 2021.
For programperioden 2021–2027 har EU samlet de tidligere programmene Galileo/EGNOS (satellittnavigasjon) og Copernicus (jordobservasjon) i ett felles romprogram. Det nye romprogrammet omfatter også nysatsingene GOVSATCOM (sikker satellittkommunikasjon for myndighetsformål) og SSA (romovervåkning). Norsk deltakelse i GOVSATCOM og SSA krever at det inngås egne samarbeidsavtaler med EU.
Galileo er et selvstendig, globalt satellittnavigasjonssystem , tilsvarende det amerikanske GPS og Russlands GLONASS.
EGNOS er et støttesystem for det amerikanske GPS som gjør at brukere vil oppleve bedre ytelse i Europa enn ved bruk av GPS alene Bruk av EGNOS gir bedre presisjon og nøyaktighet, noe som er viktig blant annet for anvendelser det sikkerhet er viktig, som f.eks. luftfart. EGNOS videreutvikles til å bli et støttesystem også for Galileo, noe som vil gi bedre ytelse, spesielt i våre nordlige områder.
Copernicus er EUs satsing på jordobservasjon. Satellittene i Copernicus-systemet samler inn data som er viktig for blant annet forskning, miljø- og klimaovervåkning og samfunnssikkerhet.
GOVSATCOM (Governmental Satellite Communications) er en ny komponent i EUs romprogram fra 2021. GOVSATCOM har som mål å betjene behov for sikker satellittkommunikasjonskapasitet og relaterte tjenester hos sivile og militære myndigheter.
SSA (Space Situational Awareness) er en ny komponent i EUs romprogram fra 2021. SSA er en satsing på romovervåking, bl.a. for sporing av romobjekter og varsling av kollisjonsfare, overvåking av romvær (elektromagnetiske stormer) som kan påvirke menneskeskapte installasjoner, og håndtering av romsøppel.
Norsk deltakelse i EUs romprogram skal bidra til at Norge får innflytelse på beslutninger knyttet til samfunnsviktig infrastruktur. Deltakelsen skal også legge til rette for at norske aktører får den innsikten som er nødvendig for best mulig utnyttelse av EUs satellittsystemer, bakkeinfrastruktur og tilhørende tjenester for norske brukere. Videre gjør deltakelsen det mulig for norsk næringsliv å konkurrere om leveranser til de ulike programkomponentene.