Forlenger kompetansesenter for kulturminner på Svalbard

Nærings- og fiskeridepartementet, Sysselmesteren og Svalbard Museum har gått sammen om å opprette et kompetansesenter for kulturminner på Svalbard. Målet er bedre utnyttelse av ressurser, bygge lokal kompetanse og øke interessen for kulturminner på Svalbard.

Forlenger prøveprosjekt
To, snart tre, kulturminnesnekkere ble i 2022 samlokalisert på Svalbard Museum i et toårig prøveprosjekt for sammen å besørge tilsyn, sikring og vedlikehold av kulturminner som eies av Nærings- og fiskeridepartementet og Sysselmesteren. Nå videreføres prosjektet ut 2025. 

Vi er godt i gang og er glade for at prosjektet, som er på vei ut av startgropa, videreføres. Våre ambisjoner er at dette skal bli permanent, sier Eystein Markusson, direktør ved Svalbard Museum.

På sikt håper kompetansesenteret å kunne tilby vedlikeholdstjenester til privatpersoner og andre som også eier kulturminner på Svalbard. I tillegg vil senteret se på videreforedling av kulturminneforvaltningen gjennom formidlingsopplegg og styrking av kompetansen innen kulturminnehåndverk lokalt.

Kompetansesenter for kulturminner
Fra venstre: Thorunn Bakke, grunnforvalter NFD; Eystein Markusson, direktør Svalbard Museum og Linda Karlstad, konstituert miljøvernsjef Sysselmesteren. Foto: NFD

Godt samarbeid
Det er flere hundre kulturminner etter tidligere gruvevirksomhet spredt rundt på Svalbard. Eierskapet til disse er fordelt på blant andre staten ved NFD, Sysselmesteren på Svalbard, Longyearbyen Lokalstyre, Kings Bay AS, Statsbygg, Store Norske og privatpersoner.

Vi har i startfasen jobbet sammen med å kna litt på arbeidsformen til senteret for å få en god informasjonsflyt mellom oss, Svalbard Museum og Sysselmesteren. Sikring av sentrumsnære kulturminner og kulturminner i områder hvor folk ferdes har prioritet for Nærings- og fiskeridepartementet, og vi mener senteret har potensial til å skape synergier som vil gi merverdi lokalt, sier grunnforvalter ved NFDs Svalbardkontor, Thorunn Bakke.

Effektiv utnyttelse av ressurser
Sysselmesterens transportressurser er en viktig brikke i oppdraget.

Vi har tro på arbeidsformen med kompetansesenteret og mener vi med god koordinering kan utnytte nødvendige ressurser som transport, for gjennomføring av arbeidet på kulturminnene i felt, på en effektiv måte. Dette er spesielt viktig her oppe med tanke på avstandene og siden vi har en feltsesong som er kort, sier konstituert miljøvernsjef hos Sysselmesteren, Linda Karlstad.

Kontakt med lokale leverandører har også vært sentralt i oppstartsfasen til kompetansesenteret.

Vi styrker kunnskapen til kulturminnehåndverkerne ved å samlokalisere og samarbeide om jobben med de ulike kulturminnene. Det blir også et mer robust miljø som kan løse større jobber når de jobber sammen. Godt samarbeid med lokale firma har også vært en suksessfaktor så langt, og noe som blir viktig i fortsettelsen for å bygge kompetansen om kulturminnehåndverk ytterligere lokalt, sier Markusson.