Fritidshytter på Svalbard
Dato: 31.01.2022
Nærings- og fiskeridepartementet er grunneier for de fleste områdene på Svalbard hvor det er oppført fritidshytter. Alle som eier fritidshytter på NFDs eiendom må ha grunnleieavtale med grunneier.
For å få på plass en grunnleieavtale må du søke om to ting; grunnleieavtale og opprettelse av grunnleiepunkt. Dette foregår i fire trinn som beskrevet under.
Trinn 1 – innhente samtykke til inngåelse av grunnleieavtale
Først må du sende en søknad om inngåelse av grunnleieavtale til Nærings- og fiskeridepartementet: postmottak@nfd.dep.no.
I søknaden skal følgende dokumenter vedlegges:
- Bekreftelse på at du er eier av hytta – f.eks. kjøpekontrakt, skjøte eller lignende dokumenter som bekrefter eierskapet
- Oversiktskart som viser hyttas plassering med nøyaktige gps-koordinater
- Tegning/bilde av hytta som viser antall bygninger og størrelse
- Utfylt skjema med kontaktopplysninger til eier
- Dokumentasjon på at du oppfyller kravet til botid på Svalbard ihht. Svalbardmiljøloven § 85 (f.eks. bekreftet utskrift fra befolkningsregisteret på Svalbard)
Etter at NFD har mottatt dokumentene ferdig utfylt fra deg vil søknaden behandles. Du får svar pr. e-post eller post.
Trinn 2 – søknad om grunnleiepunkt
Etter at du har mottatt svar fra Nærings- og fiskeridepartementet om samtykke til inngåelse av grunnleieavtale for hytta, må du sende en henvendelse om opprettelse av grunnleiepunkt til rette planmyndighet.
Hytte innenfor Longyearbyen arealplanområde:
Ligger hytta di innenfor Longyearbyen arealplanområde, sender du søknaden til Longyearbyen lokalstyre. Her finner du en oversikt over hva du må sende inn til Longyearbyen lokalstyre.
Hytte utenfor Longyearbyen arealplanområde:
Ligger hytta di utenfor Longyearbyen arealplanområde, sender du søknaden til Sysselmesteren på Svalbard: firmapost@sysselmesteren.no
I henvendelsen til Sysselmesteren må du legge ved:
- Samtykke fra Nærings- og fiskeridepartementet
- Kartskisse som angir nøyaktige koordinater for hytta.
- Skisse av størrelsen på alle bygg på eiendommen
- En oversikt over hyttas historikk
- Dokumentasjon på at du oppfyller kravet til botid på Svalbard ihht. Svalbardmiljøloven § 85 (f.eks. bekreftet utskrift fra befolkningsregisteret på Svalbard)
- Egenerklæring på at man ikke eier mer enn to hytter (jf. Svalbardmiljøloven § 85).
Trinn 3 – ferdigstillelse av grunnleieavtalen
Etter at grunnleiepunktet er opprettet ferdigstiller NFD grunnleieavtalen med å signere den. Den sendes deretter til deg pr. post.
Trinn 4 – Tinglysing
Når grunnleieavtalen er signert, må du sende den inn til tinglysing hos Kartverket. Tinglysing er offentlig registrering av eiendomsoverdragelser og rettigheter i fast eiendom. NFD forutsetter at alle grunnleieavtaler til eiendommer på Svalbard tinglystes.
På Kartverkets hjemmeside finner du veiledning om hvordan du tinglyser.
Om du trenger ytterligere veiledning er det bare å ta kontakt med NFDs lokalkontor i Longyearbyen.
Nærings- og fiskeridepartementet er grunneier og må samtykke til flytting av grunnleiepunkt i forbindelse med flytting av hytter fra skredutsatte områder. Dette må du søke om i fire trinn som beskrevet under.
Om du trenger ytterligere veiledning er det bare å ta kontakt med NFDs lokalkontor i Longyearbyen.
Trinn 1 – innhente samtykke fra grunneier
Først må du sende en søknad om samtykke til flytting av grunnleiepunkt til NFD og inngåelse av ny grunnleieavtale. Ved flytting av hytte opprettes det et nytt grunnleiepunkt og det gamle slettes.
Flytting av grunnleiepunkt forutsetter derfor at det inngås ny grunnleieavtale med grunneier, NFD, for det nye grunnleiepunktet. Fyll ut dette samtykkeskjemaet og send det til postmottak@nfd.dep.no.
Trinn 2 - søknad til byggesaksmyndighet
Flytting av hytte er søknadspliktig. Derfor må du også søke om flytting av hytte og opprettelse av grunnleiepunkt til rette planmyndighet, etter at du har mottatt svar fra Nærings- og fiskeridepartementet om samtykke.
Ligger hytta di innenfor Longyearbyen arealplanområde, sender du søknaden til Longyearbyen lokalstyre. Her finner du en oversikt over hva du må sende inn til Longyearbyen Lokalstyre.
Ligger hytta di utenfor Longyearbyen arealplanområde, sender du søknaden til Sysselmesteren på Svalbard.
I henvendelsen til Sysselmesteren må du legge ved:
- Samtykke fra Nærings- og fiskeridepartementet
- Kartskisse som angir nøyaktige koordinater for hytta.
- Skisse av størrelsen på alle bygg på eiendommen
Trinn 3 – Inngå ny grunnleieavtale
Flytting av grunnleiepunkt forutsetter at det inngås ny grunnleieavtale med NFD som grunneier, for det nye grunnleiepunktet. Dette er fordi det gamle slettes når nytt punkt opprettes.
Etter at nytt grunnleiepunktet er opprettet ferdigstiller NFD den nye grunnleieavtalen med å signere den. Den sendes deretter til deg pr. post.
Trinn 4 – Tinglysing
Når ny grunnleieavtale er signert, må du sende den inn til tinglysing hos Kartverket. Tinglysing er offentlig registrering av eiendomsoverdragelser og rettigheter i fast eiendom. NFD forutsetter at alle grunnleieavtaler til eiendommer på Svalbard tinglyses.
På Kartverkets hjemmeside finner du veiledning om hvordan du tinglyser.
Det er for tiden ingen utlyste hyttetomter på Svalbard.
Eierskap og bruken av fritidshytter på Svalbard reguleres av svalbardmiljøloven §§ 85 og 86.
Det er kun de som er eller har vært fastboende på Svalbard som kan eie eller leie fritidshytter på Svalbard. Videre kan sammenslutninger som har sitt hovedsete på Svalbard og som har ansatte eller medlemmer som i hovedsak er fastboende eie eller leie fritidshytter. Ingen kan eie eller leie mer enn to fritidshytter.
Det ikke er adgang til å leie ut fritidshytter til personer som ikke er eller har vært fastboende på Svalbard. Utleie av fritidshytter til tilreisende som ikke oppfyller bokravet, er dermed i strid med svalbardmiljøloven.
Fritidshyttene skal holdes ved like slik at de ikke skjemmer landskapet eller volder fare for mennesker og dyr.
For fritidshytter som ligger innenfor Longyearbyen arealplanområde kan det være særlige regler som gjelder. Ta kontakt med Longyearbyen lokalstyre for veiledning.