Forhandlingene om avtale om klima, handel og bærekraft fortsetter
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Støre
Utgiver: Utenriksdepartementet
Artikkel | Sist oppdatert: 02.02.2023
Forhandlingene om en avtale om klima, handel og bærekraft (ACCTS) fortsatte gjennom 2022 med fire forhandlingsrunder.
Det forhandles om miljøvarer, miljøtjenester, skadelige subsidier til fossile brensler og miljømerkeordninger. Landene som deltar i initiativet (Costa Rica, Fiji, Island, New Zealand, Norge og Sveits) har til felles at de er relativt små, har utadrettede økonomier, en betydelig handel og har høye ambisjoner på klimaområdet.
Et av tiltakene som diskuteres er fjerning av toll på miljøvennlige varer som oppfyller visse kriterier knyttet til blant annet bærekraft. Alle deltakerlandene ønsker å ha sterkt fokus på miljøinnhold, og det pågår diskusjoner for å sikre at varene som får lavere toll, faktisk bidrar til mindre miljøbelastning.
Det pågår en prosess for å identifisere hvilke andre tjenester enn tradisjonelle miljøtjenester som håndtering av avfall og avløp som er relatert til miljø. Målet er å også inkludere slike tjenester i avtalen og bidra til bedre miljø gjennom enklere og billigere handel med og tilgang til slike tjenester. Subsidier til fossile brensler er en av flere viktige årsaker til klimautslipp. Arbeidet med å definere fossile subsidier, og hvilke subsidier som skal forbys eller tillates er en viktig del av forhandlingene.
Det er fremgang i arbeidet med å etablere retningslinjer for miljømerkeordninger.
Det har i de siste forhandlingsrundene blitt arbeidet mye med rettslige og institusjonelle spørsmål, samt spørsmål om utforming av avtaleteksten.
Politiske erklæringer
Ved lanseringen av initiativet i september 2019 ble det gitt en felleserklæring (Joint Leader's Statement). Siden den gang har det blitt avholdt ulike møter på ministernivå og utgitt flere nye erklæringer. Det siste ministermøtet i ACCTS ble holdt i marginen av det 27. partsmøtet i FNs klimakonvensjon (Cop27) i Egypt i november 2022. Erklæringen fra møtet kan leses på det new zealandske utenriksdepartementet sine nettsider.
Forhandlingsrunde tolv er planlagt fra 27. februar til 5. mars i Genève.