Europarådet
Artikkel | Sist oppdatert: 23.12.2024 | Arbeids- og inkluderingsdepartementet
Europarådet er et europeisk samarbeidsorgan med 47 medlemsland. Rådets viktigste oppgave er å verne om menneskerettigheter, demokrati og rettsstatsprinsipper. Dette skjer blant annet gjennom konvensjoner og resolusjoner, hvorav den viktigste konvensjonen er Den europeiske menneskerettighetskonvensjon (EMK) med dens 16 tilleggsprotokoller.
På arbeidslivsfeltet er dessuten Den reviderte europeiske sosialpakt (Sosialpakten) sentral. På integeringsfeltet deltar departementet i Europarådets nettverk av kontaktpunkter for migrasjon. Den ledes av Generalsekretærens spesialrepresentant for migrasjon og flyktninger og skal etterse at alle medlemsstater respekterer menneskerettighetene til migranter og flyktninger. Arbeid for inter-kulturell integrering som ligger under Europarådets komite for anti-diskriminering, mangfold og inkludering, er også relevant for AID.
Den reviderte europeiske sosialpakt
Europarådet har vedtatt flere konvensjoner og resolusjoner for å utdype medlemslandenes forpliktelser, og en av disse er Den reviderte europeiske sosialpakt (Sosialpakten). Den europeiske komiteen for sosiale rettigheter (Ekspertkomiteen) overvåker landenes gjennomføring av sosialpakten. Norge ratifiserte sosialpakten 7. mai 2001, og har deretter hvert år sendt inn rapporter som nevnt overfor.
Rapporten utarbeides av Arbeids- og inkluderingsdepartementet med hjelp av innspill fra de aktuelle instanser som har ansvar for det norske regelverket som den aktuelle konvensjonen relaterer seg til. På grunnlag av rapportene utarbeider Ekspertkomiteen konklusjoner på hvorvidt Ekspertkomiteen mener at de respektive landenes regelverk og praksis er i overensstemmelse med Sosialpakten eller ikke. Grunnlaget for rapporten er et spørreskjema utarbeidet av Europarådet, samt konklusjoner fra tidligere rapporter. Ved mangelfull gjennomføring vil komiteens behandling kunne ende med en anbefaling om å rette opp forholdet vedtatt av Ministerkomiteen som består av utenriksministrene i Europarådets medlemsstater.