FN og mellomstatlig samarbeid

Arbeids- og inkluderingsdepartementet deltar i internasjonalt samarbeid på flere områder. Spesielt er de aktive i ILO, FNs organisasjon for arbeidslivet, samt i FN-organisasjoner som jobber med integrering, migrasjon og flyktninger. Dette inkluderer FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) og Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM).

ILO – International Labour Organization

Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO) ble opprettet i 1919 og innlemmet i FN-systemet i 1946 som særorganisasjon for arbeidslivsspørsmål. ILOs mandat er å arbeide for sosial rettferdighet gjennom full sysselsetting og anstendige arbeidsforhold. ILO er sammensatt som en trepartsorganisasjon, med likeverdige representanter for regjerninger, arbeidstakere og arbeidsgivere – en unik struktur innen FN-systemet.

ILOs ansvar

ILO er ansvarlig for å utvikle, overvåke og håndheve internasjonale arbeidsstandarder, først og fremst gjennom konvensjoner, rekommandasjoner og veiledende dokumenter. I tillegg driver ILO et omfattende utviklingssamarbeid for å hjelpe medlemslandene å slutte seg til, gjennomføre og håndheve nevnte konvensjoner og anbefalinger. ILO er også en viktig pådriver overfor andre internasjonale organisasjoner.

ILOs arbeid

ILOs arbeid bidrar til flere av FNs bærekraftsmål.  Framfor alt bidrar ILO til FNs bærekraftsmål 8 «om anstendig arbeid og økonomisk vekst» og til fattigdomsbekjempelse under mål 1 «om å utrydde fattigdom». ILO er også en viktig aktør for oppfyllelse av utdanningsmål, gjennom kampen mot barnearbeid, og likestillingsmål. ILOs arbeid tilsvarer den sosiale dimensjonen i begrepet bærekraftig utvikling.

Styrerepresentasjon

De nordiske landene skifter på å representere myndighetene i styret. I perioden 2014–2017 var det Norge som hadde denne plassen. I perioden 2021-2024 er Sverige og Island representert i ILOs styre. I samme periode

FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR)

UNHCR leder og koordinerer det internasjonale arbeidet med å beskytte og hjelpe flyktninger, og er en viktig partner for Arbeids- og inkluderingsdepartementet når det gjelder flyktninger som gjenbosettes i Norge. UNHCR følger opp den globale plattformen for flyktninger, The Global Compact on Refugees, som ble vedtatt av FNs generalforsamling i 2018. Hovedformålet er å mobilisere flere og bredere forpliktelser til internasjonal flyktningrespons, også på integreringsfeltet.

Consultations on Resettlement and Complementary Pathways er det viktigste multilaterale forumet for UNHCR, myndigheter, privat sektor, akademia, frivillige organisasjoner og flyktninger for å diskutere gjenbosettingsbehov og overføringsflyktninger. Norske integreringsmyndigheter deltar, og formålet er å utveksle erfaringer og bidra til økt samarbeid for å bedre gjenbosettingsprogrammene i uttaksland og mottaksland.

Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM)

Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) har som formål å fremme ordnet og human migrasjonsforvaltning, fremme internasjonalt samarbeid om migrasjonsspørsmål og å yte humanitær assistanse til migranter i sårbare situasjoner.

IOM leder nettverksarbeidet for FN-organisasjoner som arbeider med migrantspørsmål, og følger opp den globale migrasjonsplattformen, The Global Compact on Migration, som også omhandler integreringstematikk. IOM er en viktig partner for Arbeids- og inkluderingsdepartementet når det gjelder overføringsflyktninger, og tilbyr kulturorienteringsprogram for overføringsflyktninger før avreise til Norge, og kurs til norske kommuner som bosetter flyktninger.

Andre mellomstatlige samarbeid

På integreringsfeltet deltar departementet i mellomstatlig samarbeid utenom FN systemet i følgende organisasjoner:

  • Inter-governmental Consultations on Migration, Asylum and Refugees, som er et uformelt forum for informasjonsutveksling om migrasjon og integrering mellom myndighetene i 17 land.
  • Transatlantic Council on Migration, som er et uformelt forum, opprettet i 2008 på initiativ fra Migration Policy Institute, som Norge er medlem av.
  • Metropolis nettverk og konferanse, som er en global integreringskonferanse og møteplass for forskere, representanter for myndigheter og ulike organisasjoner på migrasjons- og integreringsfeltet. Norge er representert i styret ved Arbeids- og inkluderingsdepartementet.