Internasjonalt samarbeid om arbeids- og inkluderingspolitikk

Arbeids- og inkluderingsdepartementet deltar i internasjonalt samarbeid på flere felter. Viktige samarbeidsområder er EU/EØS-samarbeid, nordisk samarbeid, OECD, samarbeid i FN og Europarådet.
  • EU/EØS

    EØS-avtalen gjør at folk kan bevege seg fritt og jobbe i hele EØS-området. Dette er grunnlaget for departementets arbeid med arbeids- og sosialsaker. I tillegg har avtalen regler som skal forbedre arbeidsforholdene og levekårene for arbeidstakere.

  • OECD - Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling

    OECD er en mellomstatlig organisasjon med et virkeområde som gjelder økonomisk, sosial og miljømessig utvikling i demokratiske stater. OECD har 34 medlemsland. Arbeids- og inkluderingsdepartementet deltar i komiteen for sysselsetting og sosialpolitikk (ELSA).

  • Europarådet

    Europarådet er et europeisk samarbeidsorgan med 47 medlemsland. Rådets viktigste oppgave er å verne om menneskerettigheter, demokrati og rettsstatsprinsipper. Dette skjer blant annet gjennom konvensjoner og resolusjoner, hvorav den viktigste konvensjonen er Den europeiske menneskerettighetskonvensjon (EMK) med dens 16 tilleggsprotokoller.

  • FN og mellomstatlig samarbeid

    Arbeids- og inkluderingsdepartementet deltar i internasjonalt samarbeid på flere områder. Spesielt er de aktive i ILO, FNs organisasjon for arbeidslivet, samt i FN-organisasjoner som jobber med integrering, migrasjon og flyktninger. Dette inkluderer FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) og Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM).

  • Nordisk ministerråd

    Arbeids- og inkluderingsdepartementet deltar i Ministerrådet for arbeidsliv, Ministerrådet for sosial og helse, og samarbeidsprogrammet om integrering under Ministerrådet for samarbeid (MR-SAM).

  • Koordinering av trygdeordninger

    Dersom du planlegger å bo eller arbeide i utlandet, er det lurt å kontakte Nav på forhånd, for å få avklart hvordan dette vil virke inn på dine trygderettigheter.