Koordinering av trygdeordninger
Artikkel | Sist oppdatert: 23.12.2024 | Arbeids- og inkluderingsdepartementet
Dersom du planlegger å bo eller arbeide i utlandet, er det lurt å kontakte Nav på forhånd, for å få avklart hvordan dette vil virke inn på dine trygderettigheter.
Bilaterale avtaler
Norge har inngått bilaterale trygdeavtaler med følgende land: Australia, Bosnia-Hercegovina, Canada, Chile, Frankrike, Hellas, India, Israel, Italia, Kroatia, Nederland, Luxembourg, Montenegro, Portugal, Serbia, Slovenia, Storbritannia og Nord-Irland, Sveits, Sør-Korea, Tyrkia, USA og Østerrike, foruten en egen avtale med Quebec.
Nordisk konvensjon om trygd
Avtalen innebærer i hovedsak at bestemmelsene i trygdeforordningen får anvendelse for Færøyene, Grønland og Svalbard, som ikke er omfattet av EØS-avtalen.
EFTA-konvensjonen
EFTA-konvensjonen er en avtale mellom Island, Liechtenstein, Norge og Sveits som danner grunnlaget for etableringen av det europeiske frihandelsforbund (EFTA). En revidert EFTA-konvensjon, Vaduz-konvensjonen, trådte i kraft 1. juni 2002. Den inneholder blant annet bestemmelser som regulerer trygdekoordineringen mellom Norge og Sveits.
EØS-avtalen
1. januar 1994 trådte EØS-avtalen i kraft. Den gjelder i dag for de 27 EU-landene (Belgia, Bulgaria, Danmark, Finland, Frankrike, Hellas, Irland, Italia, Kroatia, Luxembourg, Nederland, Portugal, Romania, Spania, Sverige, Tyskland, Østerrike, Estland, Kypros, Latvia, Litauen, Malta, Polen, den Slovakiske republikk, Slovenia, den Tsjekkiske republikk og Ungarn) og tre av EFTA-landene (Island, Liechtenstein og Norge).
EØS-avtalens hoveddel suppleres av to viktige EU-forordninger, trygdeforordningen (883/2004) og gjennomføringsforordningen (987/2009). Disse inneholder regler om trygdekoordinering innen EØS, og regulerer hvordan trygdeytelser, som alderspensjon, ytelser ved uførhet og ytelser ved sykdom, skal behandles når en person har tilknytning til flere land.
Separasjonsavtalen mellom EØS/EFTA-landene og Storbritannia
Det foreligger en avtale som regulerer blant annet trygdekoordinering for personer som brukte sin rett til fri bevegelighet før Storbritannia gikk ut av EØS-avtalen ved årsskiftet 2020/2021. Denne avtalen gjelder mellom Island, Liechtenstein, Norge og Storbritannia, og sikrer at trygderettighetene til disse personene blir ivaretatt etter Brexit.
Konvensjon om trygdekoordinering mellom EØS/EFTA-landene og Storbritannia
Det ble i juni 2023 inngått en trygdeavtale mellom EØS-EFTA-landene og Storbritannia, som erstatter den bilaterale trygdeavtalen mellom Norge og Storbritannia, med unntak av forholdet til øyene Jersey og Man. Avtalen trådte i kraft 1. januar 2024 og regulerer trygdekoordinering for personer som fra dette tidspunktet beveger seg mellom EØS/EFTA-landene og Storbritannia.