Rapporter om planlegging, geodata, by- og stedsutvikling

Kommunal- og distriktsdepartementet v/planavdelingen har de siste årene bestilt en rekke rapporter fra forskjellige fagmiljøer.

Det finnes en egen samleside for rapporter på regjeringen.no

Årstallsblokker for rapporter

Arealregnskap i kommuneplan

Kommunal- og distriktsdepartementet (KDD) anbefaler alle kommuner å utarbeide arealregnskap som en del av kommuneplanarbeidet. Prosjektrapporten oppsummerer erfaringer arealregnskap og det er laget en veileder for dette formålet. Veilederen, publisert i 2023, bygger på en brukerdrevet innovasjonsprosess med innspill fra flere kommuner og fylkeskommuner.

Rapporten fremhever behovet for enklere og mer pedagogiske verktøy, samt en felles standard for å lette sammenligningen mellom kommuner. Den påpeker også viktigheten av nasjonale føringer for arealbruk. Erfaringer fra ulike kommuner, som Ringerike og Lillestrøm, viser hvordan arealregnskap kan brukes til å analysere og visualisere planforslag og deres konsekvenser for natur, jordvern og klimagassutslipp.

Rambøll anbefaler videreutvikling av veiledningen, inkludert samarbeid med andre departementer og organisasjoner, samt integrering av arealregnskap i nasjonal transportplanlegging.

Nøkkelord: Arealregnskap, Kommuneplanarbeid, Veileder, Kommunal- og distriktsdepartementet (KDD), Rambøll, Brukerdrevet innovasjon, Nasjonale føringer, Felles standard, Naturkvaliteter, Nasjonal transportplan (NTP)

Grunnlag for veileder om revisjon av kommunale arealplaner

Rapporten utarbeidet av Holth & Winge, Henning Larsen, NINA, Norkart og Rambøll Management Consulting for Kommunal- og distriktsdepartementet (KDD) gir et grunnlag for revisjon av kommunale arealplaner. Hovedmålet er å sikre oppdaterte planer gjennom en systematisk "planvask".

Rapporten fremhever forskjellen mellom revisjon av ikke-gjennomførte, gjennomførte og utgåtte arealplaner, og gir praktiske steg-for-steg instruksjoner. Den diskuterer også rettslige spørsmål knyttet til erstatningsansvar ved endring eller oppheving av planer. Utredningen bygger på erfaringer fra syv kommuner og en referansegruppe, og fremhever behovet for en nasjonal veileder for å standardisere og forbedre prosessene rundt arealplanrevisjon.

Flere kommuner er allerede i gang med dette arbeidet, og rapporten inviterer til ytterligere innspill for å styrke kunnskapen og praksisen innen feltet.

Nøkkelord: Kommunale arealplaner, Planvask, Revisjon, Klima, Naturmangfold, Kulturmiljø, Samfunnssikkerhet, Utbyggingsmønster, Erstatningsansvar, Nasjonal veileder

Kartlegging av behov for forsking innan areal- og samfunnsplanlegging, kart og geodata

Rapporten utarbeidet av Agenda Kaupang på oppdrag fra Kommunal- og distriktsdepartementet (KDD) kartlegger kunnskapshull og forskningsbehov innen areal- og samfunnsplanlegging samt kart og geodata. Basert på dokumentstudier og 49 intervjuer med representanter fra ulike sektorer, identifiserer rapporten behovet for økt fokus på langsiktig bærekraft og samfunnsnytte.

Det pekes på utfordringer med samordning mellom offentlig og privat sektor, samt behovet for bedre planlegging på tvers av kommunegrenser. Videre fremheves viktigheten av tydelig visualisering og formidling av konsekvenser for beslutningstakere. Rapporten understreker også potensialet for å bruke ny teknologi som VR, AR, og kunstig intelligens for å forbedre planprosesser og datainnsamling. Til slutt anbefales mer forskning på hvordan eksisterende datasett kan utnyttes bedre.

Nøkkelord: Arealplanlegging, Samfunnsplanlegging, Geodata, Bærekraft, Samordning, Teknologi, Visualisering, Kunstig intelligens, Datafangst, Planprosesser

Kartlegging av, og innspill til, videreutvikling av veiledning for planlegging og konsekvensutredning i sjøområder

Salt Lofoten AS, med BøeHareide som underleverandør, har på oppdrag fra Kommunal- og distriktsdepartementet (KDD) utarbeidet en rapport for å oppdatere veiledningen for planlegging i sjøområder etter plan- og bygningsloven. Rapporten fokuserer på samspillet mellom planlegging i sjø og sektorlovgivning. Den er basert på analyse av 19 arealplaner, innspill fra direktorater og juridiske vurderinger. Hovedmålene var å vurdere dagens veiledning og foreslå forbedringer, samt å evaluere helhetlige konsekvensutredninger (KU) for sjøområder på strategisk nivå.

Rapporten gir innspill til pågående prosesser som revisjon av KU-forskriften og akvakulturregelverk. Rapporten understreker behovet for kontinuerlig oppdatering av veiledningen for å sikre bærekraftig forvaltning av sjøområdene.

Nøkkelord: Sjøplanlegging, Konsekvensutredning, Plan- og bygningsloven, Sektorlovgivning, Bærekraft, Akvakultur, Naturmangfold, Arealplaner, Veiledning, Juridiske vurderinger

Rapport om kommunenes rettslige handlingsrom for å fastsette klima- og miljøkrav etter plan- og bygningsloven

Rapporten fra Holth & Winge og Civitas, bestilt av Kommunal- og distriktsdepartementet, vurderer kommunenes rettslige handlingsrom for å fastsette klima- og miljøkrav i arealplanlegging etter plan- og bygningsloven. Den viser at kommunenes muligheter til å inkludere klimahensyn i planbestemmelser er uklare. Tre hovedutfordringer fremheves: mangel på klare hjemmelsgrunnlag i loven, uklarhet rundt kommunenes mulighet til å gripe inn i sektorregelverk, og usikkerhet om hvilke krav som kan stilles i planbestemmelser versus teknisk forskrift (TEK).

Rapporten fokuserer på fem typer planbestemmelser, inkludert energiløsninger, materialbruk, ladeinfrastruktur, gjenbruk av byggematerialer, og utslippsbegrensning ved anleggsvirksomhet. Den konkluderer med behovet for lovendringer for å møte nasjonale og internasjonale klimaforpliktelser.

Nøkkelord: Arealplanlegging, Plan- og bygningsloven, Klimahensyn, Hjemmelsgrunnlag, Sektorregelverk, TEK (teknisk forskrift), Energibehov, Ladeinfrastruktur, Gjenbruk, Klimagassutslipp

 

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014