Kompetanseprosjekter - plan, kart og geodata

På denne siden finner du eksempler fra prosjekter som har fått støtte og mer om tilskuddsordningen for kompetansetiltak innen plan, kart og geodata. Ordningen er rettet mot privat og ideell sektor og er del av Kommunal- og distriktsdepartementets arbeid med å styrke lokal kompetanse innen areal- og samfunnsplanlegging.

Prosjektene har bidratt med ny kunnskap og metodikk på planfeltet og har god overføringsverdi til planprosesser eller arbeid med kart og geodata. Oppfølging av det grønne skiftet, bærekraftsmålene, klimautfordringene og arkitekturutfordringene forsterker behov for lokale kompetansetiltak. Prosjektene er viktige byggesteiner i arbeidet med å styrke kunnskapen i planleggingsfagene.

Aktuelle søkere har vært organisasjoner, virksomheter og stiftelser. Flere av prosjektene har i tillegg skaffet ekstern finansiering. Prosjektene det søkes tilskudd til må være planrelatert, enten på det juridiske området, det tekniske området eller fremme gode modeller for prosess og samarbeid.

Utlysningene skjer i januar hvert år med søknadsfrist i april. Prosjektene som får tilskudd, må sende inn en rapport som blant annet gjennomgår hvilke resultat prosjektet har oppnådd.

Mer om retningslinjene for ordningen og hvordan du kan søke.

 

Utvalgte prosjekter som har fått tilskudd

Seminar for små kommuner om arkitektur og stedsutvikling

Norske Arkitekters Landsforbund (NAL) arrangerte et seminar for små kommuner i oktober 2024 for å øke kompetansen innen stedsutvikling og arkitektur. Fem kommuner deltok, og seminaret bestod av verksteder og faglige innlegg. Målet var å vise hvordan arkitektur kan bidra til samfunns- og bærekraftsmål. Evalueringen viste høy tilfredshet blant deltakerne, spesielt innen samarbeid og læring. Prosjektet har styrket kommunenes kompetanse og bidratt til bedre forståelse av arkitektur som strategisk verktøy for stedsutvikling. NAL planlegger et nytt seminar i 2025.

Seminarer på arkitektskolene om arkitekter i offentlig sektor  

Norske Arkitekters Landsforbund (NAL) arrangerte våren 2024 tre seminarer for arkitektstudenter om arkitekter i offentlig sektor. Seminarene ble holdt i samarbeid med arkitektskolene AHO, BAS og NTNU for studenter på 2. og 3. år. Målet var å øke interessen for offentlige stillinger og styrke koblingen mellom utdanning og offentlig praksis. Seminarene inkluderte innlegg om offentlig forvaltning og erfaringer fra offentlig ansatte arkitekter. Evalueringene var positive og viste økt innsikt i arkitekters roller i offentlig sektor. Dette har styrket båndene mellom utdanningsinstitusjoner og offentlige aktører. Nye seminarer planlegges i 2025.

 

Podcast: Sannheten om kommunal planlegging

I 2023 fikk SEVS midler til å lage en podcast om livet som kommunal planlegger. Sammen med FUS, KS og Våre Steder har de produsert serien «Sannheten om kommunal planlegging». Serien består av tre korte episoder rettet mot de som er nysgjerrige på kommunal planlegging, enten de skal søke studier, er studenter som vurderer jobb i kommunen, eller allerede jobber i feltet. Podcasten tar for seg myter og sannheter om det å jobbe i en kommune, og utforsker om hverdagen virkelig er så grå og trist som ryktene sier.

Prosjektet "Spillet om klima"

Prosjektet "Spillet om klima" er et innovasjonsprosjekt som involverer Drammen og Lillestrøm kommuner, samt flere samarbeidspartnere. Målet er å styrke unges innflytelse i kommunenes klimaarbeid ved å koble demokratisk undervisning på ungdomsskoler med lokale politiske og administrative prosesser. Prosjektet utforsker nye måter å involvere og samskape med ungdom på, og fokuserer også på å bygge kunnskap om hvordan folkevalgte kan innta nye roller i samskapingen med borgere. Initiert av Lillestrøm kommune i 2021, er prosjektet en del av forskningsprogrammet INCLUDE FME ved Universitetet i Oslo.

Temanummer av tidsskriftet Kart og Plan

Tekna Samfunnsutviklerne søkte i 2023 om støtte til to temanummer av tidsskriftet Kart og Plan. Disse numrene skulle styrke kompetansen innen geodata, planlegging og byggesak, og bidra til utvikling av gode samarbeidsmodeller og verktøy. Det første temanummeret satte søkelys på kulturarv som grunnlag for utvikling av levende lokalsamfunn, og det andre hadde diverse artikler. Kart og Plan distribueres til ca. 4500 abonnenter og er tilgjengelig via Universitetsforlagets plattformer.

Styring av planprosesser med VDC-metodikk

Grindaker Landskapsarkitekter har gjennomført prosjektet "Styring av planprosesser etter plan- og bygningsloven med VDC-metodikk", støttet av KDD. VDC (Virtual Design and Construction) er en metodikk for å styre integrerte, tverrfaglige modeller av design- og byggeprosjekter. Prosjektet har utviklet et rammeverk for VDC i planprosesser, inkludert beste praksis, medvirkningsplaner og bruk av Jira. Prosjektet har økt kvaliteten og effektiviteten i planarbeidet og bidratt til økt kunnskap om VDC-metodikk.

Prosjekt «Nettverk Aldersvennlig Agder»

Prosjektet «Nettverk Aldersvennlig Agder» skal styrke kommunenes arbeid med å planlegge for aldersvennlige lokalsamfunn. Oppstarten var høsten 2021, ledet av Hisøy frivilligsentral, USHT Agder og KS Agder, i samarbeid med Senteret for Aldersvennlig Norge. Gjennom en digital temabasert møteplass tilbys kommunene best-praksis eksempler og ny kunnskap. Nettverket fokuserer på erfaringsutveksling og operasjonalisering av ny kunnskap mellom kommuner. Siden november 2021 har 18 kommuner blitt rekruttert til nettverket. Arbeidet gjennomføres hovedsakelig som egeninnsats, med kommunene som bidrar med presentasjoner fra eget arbeid. Senteret for Aldersvennlig Norge bidrar også med egeninnsats.

 

Prosjektet Sikkerhet i planlegging fra Egdeplan gikk gjennom lovverket rundt arealplanlegging i norske kommuner og fylkeskommuner, med sikte på ansvarsforhold i risiko- og sårbarhetsanalyse. Egdeplan deltar i brede tverrfaglige prosjekter i arbeid med større reguleringsplaner og i å videreutvikle fagfeltet.

I 2022 fikk Friluftsrådenes Landsforbund tilskudd til å utvikle en modell for å registrere og endre på turruter i Kartverkets turrutebase. Her er fotturer, sykkelruter, skiløyper, ro- og padleturer lagret og kan vises i kartet. Turrutebase v/ Friluftsrådenes Landsforbund (FL) er et landsomfattende samarbeidsorgan for interkommunale friluftsråd. FLs hovedoppgave er å arbeide for styrking av det allmenne friluftsliv og ved å støtte arbeidet til tilsluttede friluftsråd.

I 2022 arrangerte Futurebuilt ni "del og lær arrangementer". Futurebuilt er en tenketank for byggebransjen og andre aktører knyttet til byggenæringen. De arrangerer frokostmøter og workshops om sosial bærekraft, plusslandskap, regenerativ natur, innovasjon og om digitale plattformer for ombruk. Arbeid med klima og miljø er i fokus, og Futurebuilt gir mulighet for å delta både fysisk og digitalt.

Åpent hus er angementer der man kan besøke arkitekttegnede perler i eget nærområde. Open House Oslo og Bergen vil vise frem bygg og uterom og øke kunnskapen om arkitektur, for innbyggere i egne byer. På arrangementet til Open House Oslo i 2021 var det omtrent 17 500 besøkende fordelt på 80 bygninger.

 

GeoForum sine fagdager og konferanser er viktige møtesteder for planleggere og geomatikere.  Geoforum er en interesseorganisasjon for bruk av geografiske data. De består av to ansatte, 100 frivillige og 15 lokalavdelinger i hele landet. GeoForum får hvert år samlet 3000 deltagere til egne arrangementer.

Habitat Norge har mottatt tilskudd til flere prosjekter over flere år, blant annet seminarer som retter seg mot alle som jobber med by- og stedsutvikling. Habitat Norge er en frivillig organisasjon som jobber for å øke interessen og kunnskapen rundt globale by- og bosettingsspørsmål. I 2021 ble midlene brukt til deltakelse på Universitetet i Bergens «Bærekraftsdager», masterstipend til studenter, og til å arrangere Habitatdagen. Metodikk og erfaringer fra prosjektene er verdifulle i planleggingsprosesser i norske kommuner.

I prosjektet om automatisert metode for å utarbeide arealstatistikk med tilhørende kart samarbeidet Norconsult med kommunene Bodø og Flakstad og Nordland fylkeskommune. Samarbeidet avdekket flere muligheter for videreutvikling og tilrettelegging av kartverktøy. Slik kan kommuner selv utarbeide arealstatistikk, og gjennomføre analyser for å vurdere konsekvenser av naturinngrep.

Paaby prosess fikk i 2021 støtte til prosjektet; Erfaringsbasert metodeutvikling – modeller for dialogiske mellomrom i lokale planprosesser. Med bruk av læringsverksted laget prosjektet verktøy og modeller for samarbeid, til bruk i planlegging, kunnskapsutvikling og samhandling mellom kommunale planetater og innbyggerinititativ. Paaby utviklet en håndbok i deltakelse og planprosesser for alle planleggere som samarbeider med offentlige myndigheter

 

Markakartet ble utviklet av Naturvernforbundet i Oslo og Akershus. Kartet gir posisjon og informasjon om hvilke verdier som finnes i nærheten, om det er «eventyrskog», et kulturminne eller en spesiell plante. Brukere av kartet skal også få inn turforslag til naturreservater og «eventyrskoger» . Kompetansemidlene ble brukt til et dybdekurs i digitale kartsystem for medlemmer og frivillige i Naturvernforbundet. Markakartet er tilgjengelig for alle.

Ungt entreprenørskap i Viken har satt i gang programmet Vårt lokalsamfunn for elever på 4.- og 5. trinn, der elevene blir bedre kjent med nærområdet sitt og prinsippene for lokaldemokratiet. I programmet er lokalpolitikere og andre representanter fra kommunen veiledere og sikrer at barnas innspill blir brukt. Ungt Entreprenørskap er en ideell organisasjon som jobber for å styrke barn og unges evne til å vise handlekraft, initiativ, kreativitet og samhandling med andre.

Young Sustainable Impact lagde et nettkurs for ungdom som ville lære mer om klimautfordringer og hva man kan bidra med selv. Kurset er laget for å kunne skape nye ideer og forståelse for bærekraft i samfunnet. Kurset er egnet for bedrifter, offentlig sektor og i utdanningssektoren. Young Sustainable Impact er en ungdomsorganisasjon som jobber for å øke unges evne til å medvirke i arbeidet med FNs bærekraftsmål.

 

Bratromvegen borettslag for demente laget et idehefte til bruk i gjennomføring av bomiljøprosjekt. Livsgnisten hage er et uteområde for beboerne, ansatte, besøk og nabolaget som utnytter all plen i borettslaget. Uteområdet tilrettelegges for flere av beboerne med drivhus og bakeovn. Uteområdet kan også få besøk av barnehager som kan dyrke grønnsaker eller steke vafler med beboerne.

I 2018 og 2019 fikk Runde Miljøsenter og fem samarbeidskommuner i Møre og Romsdal tilskudd til prosjektet med marine grunnkart. Prosjektet «Bruk av marine grunnkart og marinbiologisk kompetanse i kystsoneplanlegging» undersøkte nye metoder for kystsoneplanlegging i regionen. De har benyttet seg av ulike kart over havbunnen i de fem samarbeidskommunene og har bidratt til bedre kunnskapsgrunnlag i planlegging. Runde Miljøsenter er en forskningsstasjon for kystøkologi og marin forskning.

 

 

Se noen av prosjektene