Norges engasjement i fredsprosesser siden 1993

Under følger en oversikt over områdene hvor Norge har bidratt aktivt på freds- og forsoningsfeltet.

 

Land

Norges bidrag

Afghanistan

 

Ulike roller i norsk fredsengasjement siden 2006. Norge glemmer ikke Afghanistan. Vi er opptatt av å ta de vanskelige samtalene og holde makthaverne ansvarlige, også etter Talibans maktovertakelse i 2021. Norge har vektlagt en strukturert dialog med Taliban om menneskerettigheter, kvinners deltakelse i samfunnslivet og humanitær tilgang, i tillegg til fred, og har utstrakt kontakt med andre afghanerne og både allierte og andre land som er engasjert for landet og det afghanske folks fremtid. Norge legger til rette for kontakt mellom andre afghanere og det internasjonale samfunn med de facto myndighetene med siktemål å bedre situasjonen i landet på sikt. Alternativet til å søke gradvise endringer er stagnasjon eller fornyet vold.

Colombia

 

Sentral partner i landets fredsprosesser og har i flere tiår vært involvert i ulike dialoginitiativ mellom skiftende regjeringer og gerilja-grupper. Norge var sammen med Cuba tilrettelegger for fredsforhandlingene med FARC og er garantistland i gjennomføringen av fredsavtalen som ble inngått i 2016. Norge er også garantistland i pågående forhandlinger med geriljagruppen ELN og med geriljagruppen EMC. Det er inngått midlertidige våpenhviler mellom Colombias regjering og begge grupper.  Norge bidrar også med støtte til dialogprosesser med andre væpnede grupper, inklusive teknisk støtte til myndighetenes dialogprosesser med urbane, kriminelle grupper.

Filippinene

Tilrettelegger for forhandlingene mellom kommunistbevegelsen NDFP og regjeringen siden 2001. Deltar i overvåkings- og avvæpningsprosessen i fredsprosessen mellom regjeringen og Moro Islamic Liberation Front (MILF) på Mindanao.

Guatemala

 

Tilrettelegger for forhandlingene som resulterte i en fredsavtale i 1996. Norge var medlem av Vennelandsgruppen for Guatemala, sammen med Colombia, Mexico, Spania, Venezuela og USA, for å bistå FN i fredsmeklingen. Tre av delavtalene ble undertegnet i Oslo.

Israel – Palestina

Norge var tilrettelegger for forhandlingene i forbindelse med Oslo-avtalen 1992-1993. Ledet Folk-til-folk programmet som det ble enighet om i Oslo II-avtalen i 1995 og som skulle bringe større folkelig inkludering i prosessen. Norge har siden oppstarten ledet giverlandsgruppen for Palestina (AHLC), som siden Oslo-avtalen i 1993 har finansiert store deler av de palestinske selvstyremyndighetenes budsjetter. 

Myanmar

Etter militærkuppet i 2021, stoppet Norge støtten til fredsprosessen, men har fortsatt kapasitetsbyggende fredstiltak overfor de væpnede etniske gruppene og den demokratiske opposisjonen. Norge har kontakt med alle sider i konflikten, med vekt på humanitær tilgang og retur til sivilt styre. Bred støtte på fredsområdet til sivilsamfunnsorganisasjoner.

Nepal

 

Bidro med en unik og uformell møteplass for partene under fredsprosessen. Støttet FN-assistanse og overvåking av fredsavtalen, inkludert avvæpning og integrering av maoiststyrkene. Fredsavtale inngått i 2006.

Somalia

Støttet forskjellige nasjonale og lokale fred- og forsoningsprosesser i en årrekke, inkludert utvikling av myndighetenes nasjonale forsoningsrammeverk, samt partenes forberedelser til forhandlinger mellom Somalia og Somaliland.

Sri Lanka

 

Tilrettelegger for fredsforhandlingene i perioden 2000-2006. En våpenhvile ble inngått i 2002 og overvåket av norsk-ledede SLMM, før den ble kansellert av regjeringen i 2008.

Sudan og Sør-Sudan

 

Norge, Storbritannia og USA har siden 2002 utgjort troikaen, som har en spesiell rolle i Sudan og Sør-Sudan. Troikaen var drivkraft i forhandlingene som førte til fredsavtalen i 2005, og støttet IGADs forhandlinger mellom Sudan og Sør-Sudan om Addis Abeba-avtalene i 2012.  

 

I det selvstendige Sør-Sudan har troikaen støttet IGADs forhandlinger som ledet til 1) fredsavtalen av august 2015 etter den interne konflikten i Sør-Sudan, og 2) den reviderte fredsavtalen av september 2018. Norge støtter også implementering av avtalen.  

 

Siden 2019 har Sudan har gjennomgått en demokratisk revolusjon og et påfølgende kupp, før krigen brøt ut i 2023. Norge har bidratt til en humanitær konferanse for Sudan, og samler demokratiske og sivile krefter til en politisk prosess.  

Venezuela

Norge har tilrettelagt for forhandlinger mellom regjeringen og opposisjonen i Venezuela om en politisk og inkluderende løsning på konflikten siden 2019. Dagens forhandlingsprosess er basert på intensjonsavtalen som partene inngikk i Mexico by i 2021. Flere delavtaler er undertegnet, herunder den sosiale avtalen av 2022 og Barbados-avtalen av 2023 som fastsetter vilkårene for presidentvalget i 2024.

 

I tillegg har Norge vært engasjert i flere andre sammenhenger, bl.a. med finansiell og teknisk bistand, herunder til fredsprosessene i Aceh, Burundi, DR Kongo, Kenya, Mosambik, Syria og Uganda. Videre har Norge støttet dialoginitiativ i land som Den dominikanske republikk, Haiti og Øst-Timor. Mange fredssamtaler og dialogspor foregår i fortrolighet, hvilket betyr at ovenstående liste ikke er fullstendig.