Fredsengasjementet i Afghanistan

Norge har hatt jevnlig fredsdiplomatisk kontakt med både Taliban-bevegelsen og andre afghanere gjennom mange år for å forsøke å bidra til dialog mellom de afghanske aktørene om en politisk løsning i Afghanistan.

Norge besluttet i 2006 å søke kontakt med Taliban med sikte på bringe dem inn i en politisk prosess med daværende afghanske myndigheter. Siden da har vi ført en strukturert dialog om menneskerettigheter, kvinners deltakelse i samfunnslivet og humanitær tilgang, i tillegg til fred.

Norge har i ulike faser hatt ulike roller i vårt fredsengasjement, inkludert som tilrettelegger for kommunikasjon mellom Karzai-regjeringen og senere Ghani-regjeringen og Taliban-ledelsen, som kanal mellom USA og Taliban og som tilrettelegger for en uformell og diskret regional dialog om Afghanistan. Norge har lagt til rette for dialog mellom medlemmer av det afghanske sivilsamfunnet og Taliban både før og etter maktovertakelse i 2021. Vi var som ett av få land til stede i Doha med et lite team, etter invitasjon fra Qatar, for å støtte landets vertskap for fredsforhandlingene som pågikk fra september 2020 og frem til Talibans maktovertakelse i august 2021.

Rammene rundt norsk Afghanistan-innsats ble endret ved Talibans maktovertakelse, men Norge fortsetter å ha kontakt med Taliban for å støtte afghanere som bruker fredelige midler for å søke løsninger som kan bedre rettigheter, fred og sikkerhet i Afghanistan. Overfor Taliban er vi tydelige på forventningene om at de facto-styresmaktene overholder landets nasjonale og internasjonale forpliktelser, åpner opp for mer representativt styresett og bedrer situasjonen for menneskerettighetene. Norge har tatt initiativ til å bringe sammen Taliban, medlemmer av det afghanske sivilsamfunnet og internasjonale partnere i Afghanistan-arbeidet til møter i Oslo både i januar 2022 og i juni 2023. Disse møtene bygget videre på vår erfaring med møter mellom Taliban og andre afghanske aktører, inkludert kvinner, med et langsiktig mål om å skape et rom for afghansk dialog for et mer stabilt og inkluderende Afghanistan. 

Norges kontakt og støtte til andre afghaneres kontakt med Taliban representerer ikke en legitimering av gruppens maktovertakelse. Det forventes ikke at kontakten vil føre til raske endringer. Samtidig er det bred støtte blant mange afghanere og internasjonalt for å tale direkte med Taliban om vanskelige spørsmål og søke gradvis endring. Alternativet er at Talibans mangelfulle styring utfordres i mindre grad. Regional forankring og støtte til det politiske arbeidet er nødvendig, et arbeid Norge har støttet ved tillitsskapende tiltak over flere år. Norge ledet Sikkerhetsrådets arbeid med Afghanistan i perioden 2021-2022. Det ga oss også en viktig rolle i den internasjonale innsatsen for landet.