Ansvarlig næringsliv - verktøy

Mange norske bedrifter ønsker å opptre ansvarlig, men det kan være utfordrende i praksis.

Informasjon til næringslivet fra norske utestasjoner

Fremme av norske økonomiske interesser og næringslivssamarbeid er en høyt prioritert arbeidsoppgave for norske ambassader. Utvalgte ambassader ønsker å fungere som en førstelinjeinstans for henvendelser fra norske aktører som ønsker å satse kommersielt.  På www.norway.no finnes landspesifikk informasjon om bistand til norsk næringsliv. 

Aktsomhetsvurderinger

Kontaktpunktet for ansvarlig næringsliv har utarbeidet en praktisk innføring til OECDs veileder for aktsomhetsvurderinger. Dette er en internasjonalt anerkjent metode for bistå bedrifter i å opptre ansvarlig, gjennom å kartlegge risiko for negativ påvirkning og skade forårsaket av egen virksomhet, eller i leverandørkjeden og hos forretningsforbindelser. Veilederen finnes både som innføringsveileder på norsk og en lengre versjon på engelsk.

Kontaktpunktets veileder er utarbeidet i samarbeid med sentrale norske aktører og gir en nyttig innføring i OECDs metode for aktsomhetsvurderinger. Aktsomhetsvurderinger bør være en integrert del av selskapets beslutningsprosesser og system for risikostyring. De bør innarbeides i bedriftens alminnelige systemer for risikostyring, forutsatt at de ikke avgrenses til å kartlegge og håndtere selskapets egen interne risiko.

Innhold og omfang av aktsomhetsvurderinger bør tilpasses:

  • størrelsen på foretaket/prosjektet
  • det generelle risikonivået
  • andre spesielle forhold knyttet til hvert enkelt prosjekt

Aktsomhetsvurderinger bør ta høyde for at risikoen knyttet til et prosjekt kan variere over tid.

Både FNs veiledende prinsipper for næringsliv og menneskerettigheter og OECDs retningslinjer forventer at bedrifter gjør aktsomhetsvurderinger.  Det er også utarbeidet en guide for å operasjonalisere FNs veiledende prinsipper for næringsliv og menneskerettigheter. Prinsippene forklarer aktsomhetsvurderinger på menneskerettigheter nærmere.

Ansvarlighetskompasset

Ansvarlighetskompasset er et unikt test-deg-selv-verktøy, som gir et oversiktsbilde av i hvilken grad din bedrift etterlever OECDs retningslinjer og hvordan en virksomhet ligger an i forhold til arbeidet med ansvarlig næringsliv. Ansvarlighetskompasset gir en innføring i retningslinjenes krav. Forventningene i retningslinjene presenteres i et dokument som påstander bedriften kan ta stilling til og fremstilles deretter i et grafisk strålediagram. På denne måten kan også ledelsen og styrene raskt få oversikt over hvor det mangler etterlevelse.

Verktøyet er basert på OECDs retningslinjer og OECDs veileder for aktsomhetsvurderinger og brukes aktivt i Kontaktpunktets kurs i aktsomhetsvurderinger. Verktøyet finnes også på engelsk.

Interessentdialog

Interessentdialog er et viktig tema innenfor ansvarlig nærigsliv generelt og i OECDs retningslinjer for flernasjonale selskaper og FNs veiledende prinsipper. Å ha meningsfull dialog med berørte parter og andre interessenter er blitt vesentlig utviklet som metode for å bidra til at eksterne som berøres av selskapets virksomhet blir tilstrekkelig tatt hensyn til samt som en del av arbeidet med å identifisere og forebygge risiko.

Regjeringens konsultasjonsorgan for næringslivets samfunnsansvar Kompakt, har utarbeidet en veileder på ti punkter som beskriver forventinger til hvordan norske selskaper bør planlegge og gjennomføre dialog og konsultasjon med interessenter i sin virksomhet i utlandet. Kompakt er nå nedlagt og regjeringen har opprettet et nytt forum som skal bidra til samstemthet.

Rapportering

Åpenhet og rapportering er et hovedinstrument i utviklingen av ansvarlig næringsliv. Rapportering er et hovedinstrument i utviklingen av selskapenes arbeid med ansvarlig næringsliv. Det er bred enighet om at volumet på rapporteringen fra selskapene er blitt for omfattende og at sentrale tema overskygges av mindre relevant informasjon.

Dette er bakgrunnen for at den internasjonalt anerkjente rapporteringsstandarden Global Reporting Initiative i 2013, i sin nye versjon av standarden (G-4), introduserte vesentlighetsprinsippet som et hovedprinsipp. Vesentlighet knytter seg til at selskapene både arbeider med og rapporterer på de forhold som er sentrale for virksomhetens innvirkning på mennesker, samfunn og klima og miljø. I Norge ble det, med virkning fra regnskapsåret 2013, innført krav om rapportering på samfunnsansvarsområdet for store selskaper, jf. regnskapsloven § 3-3c. Økt vekt på rapportering og vesentlighet henger sammen med kravet om økt åpenhet rundt selskapenes virksomhet. Krav om informasjon til offentligheten er i økende grad lovregulert.

Regjeringen vil i denne sammenheng også vise til EUs arbeid i tilknytning til dette, noe som på sikt kan føre til regelutvikling som kan bli relevant for Norge.

Oppmerksomhet rundt såkalte skatteparadiser har økt de senere årene. Det pågår omfattende arbeid internasjonalt for å forebygge skatteunndragelser og hemmelighold av finansiell informasjon gjennom bruk av skatteparadiser. Fra norsk side er krav om land-for-land rapportering innført for store selskaper og utstedere av noterte verdipapirer innenfor utvinningsindustrien og skogdrift. I tillegg har Norge i løpet av de siste årene inngått avtaler med en rekke nye land om utveksling av skatteopplysninger.

Internasjonale rammeverk for rapportering

FNs Global Compact krever rapportering om hvordan medlemmene i praksis følger de ti prinsippene under de fire kjerneområdene, som er menneskerettigheter, arbeidstakerrettigheter, miljø og anti-korrupsjon. Rapporteringen er gradert fra aktiv (minstekrav), avansert og til lederskap. Norge er en betydelig bidragsyter til Global Compact. Rapportering til Global Compact er tilstrekkelig for norske foretak som etter regnskapsloven er pålagt å rapportere på samfunnsansvar.

Global Reporting Initiative (GRI)

Global Reporting Initiative (GRI) har utviklet en internasjonalt anerkjent standard for rapportering om økonomiske, miljømessige og sosiale forhold. GRI er særlig egnet for større bedrifter, men også små og mellomstore selskaper kan bruke relevante deler av rammeverket på en fleksibel måte. Gjennom revisjon utført av en uavhengig part, kan selskapene styrke troverdigheten til rapporteringen.

UN Guiding Principles Reporting Framwork

UN Guiding Principles Reporting Framework er et verktøy som bidrar til så vel egenevaluering av selskapers respekt for menneskerettigheter som til investorer og andres vurdering av kvaliteten i evalueringen. Verktøyet er utviklet av Shift for å hjelpe bedrifter til å arbeide systematisk med FNs veiledende prinsipper for næringsliv og menneskerettigheter. 

Det finnes mange rapporteringsstandarder som kan være relevante for selskaper og her er et utvalg: