Liechtenstein - reiseinformasjon

Ansvarlig ambassade for landet er ambassaden i Bern

Liechtenstein er et generelt trygt feriemål. Norske borgere trenger ikke visum for innreise.

Det er ingen innreisekontroll mellom Liechtenstein og nabolandene Sveits og Østerrike. Alle biler blir automatisk fotografert på grensen.

Det er likevel krav til gyldig reisedokument i Liechtenstein. Norsk nødpass, utlendingspass og reisebevis for flyktninger er gyldig.

For mer reiseinformasjon kan du sjekke sidene for Sveits.

Sveitsiske myndigheter anbefaler personer som reiser alene med mindreårige barn til Sveits å medbringe fullmakt fra foreldre/forelder som ikke følger barnet på reisen.

Liechtenstein er et trygt reisemål for turister og er sikkerhetsmessig sammenlignbart med Norge.

Landet har et generelt sikkert og godt utbygd veinett. Det er også gode bussforbindelser innad i Liechtenstein, som er tilknyttet tognettet i Sveits og Østerrike.

Det kan forekomme tilfeller av oversvømmelser i Liechtenstein som kan gjøre skade på bygninger og veier samt føre til brudd på telefon- og strømnett. Det har forekommet at enkelte landsbyer har blitt isolert. Ved mye regn er det også fare for jordskred.

Folk som ferdes i fjellet bør være oppmerksom på faren for snøskred og bør utstyre seg med egnet sikkerhetsutstyr. Offpiste-kjøring er risikofylt, det er derfor viktig å sette seg inn i lokale regler. Det anbefales ekstra helseforsikring rettet mot ekstremsport. Ved brudd på regelverk kan en eventuell redningsaksjon føre til erstatningskrav.

Liechtenstein har et godt utbygd helsevesen og høy standard på sykehus og legetjenester. Det er kun ett sykehus i Liechtenstein, men flere på sveitsisk side av grensen. Landet har ingen spesielle vaksinasjonsbestemmelser. 

Europeisk helsekort gjelder i utgangspunktet på linje med andre EU/EØS-land, men da helsevesenet er sterkt privatisert krever en rekke helseinstitusjoner at du betaler for tjenester på stedet til tross for fremvisning av Europeisk helsetrygdekort. En må da selv ta kontakt med norske eller liechtensteinske myndigheter for å få utgiftene refundert, men egenandeler kreves som oftest. Les mer om europeisk helsetrygdkort på Helfos nettsider.

Kriminalitetsnivået er lavt, og de fleste reiser til landet går trygt og uten spesielle problemer. Imidlertid bør en som på alle reiser ta forholdsregler for å unngå lommetyveri og annen kriminalitet samt utvise normal aktsomhet på kvelds- og nattestid.

Risikoen for terrorhendelser anses i Liechtenstein som lav, men flere terrorhendelser i nærområdene, slik som i Tyskland og Frankrike de siste årene, har generelt ført til økt fokus på risiko og beredskap.

Klimaet i Liechtenstein er stort sett mildere enn i Norge, selv om det kan være kuldebølger vinterstid (helst i høyereliggende strøk).

Sommeren kan være varm – opptil 30-35 grader i enkelte perioder (juli - august). Tørr vind fra sydvest forårsaker ofte store svingninger i lufttrykk og temperatur.

Oversvømmelser, jordskred og snøskred kan forekomme.

Samfunnet, skikkene og lovgivningen i Liechtenstein er ikke veldig forskjellig fra i Norge.

Det er ingen norsk utenriksstasjon i Liechtenstein. Nordmenn i Liechtenstein bes henvende seg til ambassaden i Bern.

Nødnummer:

Politi 117
Brann 118
Europeisk nødnummer 112 (telefonen blir besvart av politiet)
Legehjelp 144
Luftambulanse 1414
Veihjelp 140
Veiinformasjon 163
Skredbulletin 187 (jord- og snøskred)

Norske borgere som oppholder seg i kortere eller lengre tid i Liechtenstein oppfordres til å registrere seg på reiseregistrering.no. Alle som reiser oppfordres til å ha reiseforsikring i orden.

I nødsituasjoner oppfordres en til å kontakte ambassaden i Bern.

Norges ambassade i Bern
Giacomettistrasse 1
CH-3006 Bern, BE

Tel: +41 (0)31 310 55 55 eller +47 23 95 85 00

e-post: emb.bern@mfa.no

Illustrasjon: Torbjørn Vagstein, DSS
Liechtenstein.