Mali - reiseinformasjon

Ansvarlig ambassade for landet er Norges ambassade i Ghana

Sikkerhetssituasjonen i Mali er alvorlig, spesielt i nordlige og sentrale deler av landet. Det er risiko for terror og kidnapping i hele landet. Reisende oppfordres til å holde seg løpende informert om utviklingen, unngå større folkemengder og demonstrasjoner.

REISERÅDET ER SIST OPPDATERT: 04.09.2013 - FORTSATT GYLDIG

Mali - reiseråd

Utenriksdepartementet fraråder alle reiser som ikke er strengt nødvendige til Bamako. Utenriksdepartementet fraråder alle reiser til Mali utenfor Bamako.

 

Pass: Passet må være gyldig i seks måneder etter utreise.

Visum: Det er visumplikt for norske borgere. Maliske myndigheter innførte i 2022 krav om personlig oppmøte og biometri ved visumsøknad. Det anbefales å ta kontakt med den maliske ambassaden i Berlin i god tid.

Embassy of the Republic of Mali
Kurfürstendamm 72, 10709 Berlin
Telephone: +49 30 319 988 3
Telefax: +49 30 319 988 48
E-post: info@ambamali-de.mlbotschaftmali@gmail.com
Nettside: www.ambassademali.de

Det er den reisendes ansvar å påse at reisedokumenter er gyldige for innreise og å gjøre seg kjent med de til enhver tid gjeldende innreisebestemmelser.

Vaksine: Gulfebervaksine er påkrevd og gyldig vaksinasjonskort må fremlegges ved ankomst.

Norske reisende oppfordres til å registrere seg på reiseregistrering.no

Sikkerhetssituasjonen i Mali er alvorlig og voldsnivået er høyt i store deler av landet. Terror, væpnet ran og kidnapping kan forekomme i hele landet, og terrorgruppene skal også ha celler i hovedstaden. Reiser utenfor Bamako er forbundet med svært høy risiko.

Terror: Det har vært flere terrorangrep i Mali de siste årene mot militære og sivile mål i de nordlige og sentrale regionene, men også i hovedstaden Bamako.

Trafikk: Vei- og kjøretøykvaliteten er generelt lav og trafikkbildet uoversiktlig. Risiko for trafikkulykker er stor.

Demonstrasjoner: Mali har militært styre etter kupp i 2020 og 2021. Den politiske situasjonen er uforutsigbar, og uro kan blusse opp på kort varsel. Det tilrås å unngå politiske demonstrasjoner og større folkeansamlinger. Demonstrasjoner foregår gjerne etter fredagsbønnen i Bamako.

Risikoen for malaria er stor i hele landet, og Folkehelseinstituttet anbefaler malariaprofylakse. 

Helsetilbudet er svært begrenset i hele landet.

Mali er et av verdens fattigste land, og tyveri, vinningskriminalitet og væpnet ran kan forekomme i hele landet. Kriminalitet og voldsnivå har økt i Bamako, og det har vært tilfeller av aggressiv tigging og ran, bl.a. ved minibanker. Det har vært rapportert om kidnappinger i Bamako, både av maliske og internasjonale statsborgere. Væpnet innbrudd i boliger forekommer.

Det advares mot å ferdes ute til fots etter mørkets frembrudd.

Nigerelven renner gjennom hele Mali, og flom og oversvømmelser kan skje i regntiden mellom juni og september.

I den tørre årstiden fra februar til mai, kan hyppige sandstormer gjøre enkelte veistrekninger ufremkommelige.

Befolkningen i Mali er overveiende muslimsk, og landet følger muslimske helligdager. Reisende bør respektere lokale lover, tradisjoner og religiøse skikker. Besøkende tilrås å kle seg konservativt. På gaten og andre offentlige steder bør skuldre og knær være dekket.  

Man bør ta spesielt hensyn under religiøse helligdager og i forbindelse med opphold ved moskeer rundt fredagsbønnen.

LHBT+: Homoseksualitet er ikke formelt forbudt med lov, men det er generelt liten toleranse i befolkningen for LHBT+-personer og diskriminering er utbredt. Straffeloven i Mali forbyr all offentlig visning av seksuell «hengivenhet», og arrestasjoner har blitt foretatt pga. det som oppfattes som umoralsk opptreden.

Narkotika: Bruk og besittelse av enhver form for narkotika er strengt forbudt og blir hardt straffet.

Fotografering: Reisende bør unngå å ta bilde av folk uten tillatelse. Fotoutstyr må ikke benyttes i nærheten av militære anlegg og regjeringsbygninger.

Identifikasjon: Reisende anbefales å medbringe gyldige identifikasjonspapirer til enhver tid.

Ansvarlig norsk ambassade for Mali er ambassaden i Accra, Ghana. Ambassaden håndterer konsulære saker etter avtale. Ambassadens adresse er i 89, Liberation Road, Ako Adjei Interchange, Cantonments, Accra, og kan kontaktes på emb.accra@mfa.no eller telefon +233(0)302744300.

Det er begrenset kapasitet til oppfølging av norske statsborgere i landet. UDs døgnåpne operative senter i Oslo kan kontaktes på tlf. +47 23 95 00 00 ved nødstilfeller.