Mongolia - reiseinformasjon

Ansvarlig ambassade for landet er ambassaden i Kina

Norske borgere på reise til/i Mongolia trenger ikke Visum. Passet må være gyldig minst seks måneder etter hjemkomst.

Pass: Ved innreise til Mongolia må passet ha en gyldighet på mer enn seks måneder. Man kan kun reise til Mongolia på ordinært pass.

Visum: Turister fra Norge til Mongolia behøver ikke visum for reiser mindre enn 30 dager. For reiser utover dette må det søkes om visum. Spørsmål om visum rettes til Mongolias ambassade i Stockholm, som er sideakkreditert til Norge.

Det er ditt eget ansvar å ha gyldige dokumenter og være kjent med gjeldende innreisebestemmelser.

Andre reisebevis: Reisedokument for flyktninger (grønt reisedokument) samt reisedokument for personer med opphold på humanitært grunnlag (blått reisedokument) kan ikke brukes for innreise til Mongolia. Nødpass kan kun brukes for transitt i forbindelse med hjemreise.

Trafikk: Trafikken i Ulaanbaatar er svært belastet, og veier utenfor byene kan ofte være dårlige. Man bør derfor utvise aktsomhet i trafikken, spesielt om natten.

Legekontorer og sykebehandling: Standarden på lokale legekontor og sykehus i Mongolia kan være dårlig utenfor de største byene. Falske legemidler forekommer. Hvis en ulykke skulle inntreffe, kan ambulanse tilkalles ved å ringe 103. Sykebehandling i Mongolia er ikke gratis.  Dersom medisinsk evakuering blir nødvendig, må det forventes en svært høy regning. Reisende oppfordres derfor til enhver tid å ha gyldig reiseforsikring.

Vaksiner: I god tid før avreise bør en ta kontakt med lege for å sjekke hvilke vaksiner som tilrådes for reiser og opphold i Mongolia. Se Folkehelseinstituttets sider om smittevernråd og aktuelle vaksiner ved reise til Mongolia.

 

Drikkevann; Vannet i springen er i utgangspunktet trygt å drikke, men det anbefales likevel å kjøpe vann på flaske. Utenfor de største byene kan vannkvaliteten være dårlig.

Luftforurensning: Luftforurensningen er alvorlig i Ulaanbaatar, spesielt i vintersesongen. Sot, røyk, eksos og støv kan føre til helseplager, spesielt for personer med luftveislidelser.

Det er generelt lite kriminalitet i Mongolia. Det har imidlertid forekommet tilfeller av vold mot utlendinger både i og utenfor hovedstaden Ulaanbaatar. Tyveri og ran er de vanligste formene for kriminalitet. Man bør være varsom med å oppholde seg alene ute om natten og i utsatte strøk. Spesielt i nærheten av buss- og jernbanestasjoner og på offentlig transportmidler kan kriminalitet være utbredt.

Jordskjelv: Mongolia ligger i et aktivt seismisk område, og det kan være fare for jordskjelv. De fleste jordskjelv merkes knapt, men faren for større skjelv med store skader er alltid til stede.

Tørke: Landets beliggenhet gjør at det i perioder kan rammes av værfenomenet «dzud», med tørke om sommeren etterfulgt av ekstremt kalde vintre. Perioder med tørke kan medføre sandstormer, skogbrann og vannmangel.

LHBT+: Homoseksualitet er legalisert i Mongolia, men rettslig diskriminering skjer og man kan oppleve sosiale stigma knyttet til LHBT+-identitet.

Brannvesen: 101

Politi: 102

Ambulanse: 103

KontaktinformasjonNorge har ikke ambassade i Mongolia, men er representert ved et honorært konsulat i Ulaanbaatar. Ansvarlig norsk ambassade for Mongolia er ambassaden i Beijing.

Norges ambassade i Beijing
Telefon: +86 10 8531 9600
E-post: emb.beijing@mfa.no

Ansvarlig ambassades hjemmeside

Honorært konsulat i Mongolia
SOS Medica Mongolia LLC, 4a Building, Big Ring Round, 15th Microdistrict, 7th khoroo, Bayanzurkh, Ulaanbaatar
Tel: (+976) 11 464325/26/27
E-post: norway@consulate.mn
Nettsider

Ved akutt behov for hjelp, kan nordmenn i Mongolia ringe ambassaden direkte på (+86 10) 8531 9600.  Utenfor arbeidstid overføres samtalen til Utenriksdepartementets operative senter (UDops) i Oslo. UDops er åpent hele døgnet. Man kan også ringe via Utenriksdepartementets sentralbord på (+47) 23 95 00 00.

 

Mongolia. Illustrasjon: Torbjørn Vagstein, DSS
Mongolia.