Rwanda - reiseinformasjon
Ansvarlig ambassade for landet er Norges ambassade i Tanzania.
Reiseinformasjon | Sist oppdatert: 31.01.2025 | Utenriksdepartementet
Rwanda anses vanligvis som trygt å reise i, men konflikten i det østlige Kongo har siden januar 2025 medført en ustabil og uoversiktlig situasjon i grenseområdene mot Kongo, herunder Rubavu-provinsen. Reisende oppfordres til å utvise stor forsiktighet, sette seg godt inn i forholdene og følge råd fra lokale myndigheter.
SIST OPPDATERT 31, JANUAR 2025 - FORTSATT GYLDIG
Rwanda - reiseråd
Utenriksdepartementet fraråder reiser til Rubavu-distriktet i Rwanda som ikke er strengt nødvendige.
Visum: Norske borgere har visumplikt ved innreise til Rwanda. Visum fås kjøpt på flyplassen i Kigali uten forhåndssøknad. Pass må være gyldig i minst seks måneder etter planlagt utreisedato. Det er mulig å kjøpe felles e-visum for Rwanda, Uganda og Kenya (East African Tourist Visa). For nærmere informasjon, se informasjon fra Rwandas migrasjonsmyndigheter.
Det er den reisendes ansvar å påse at reisedokumenter, eventuelt visum er gyldige.
Attest for gulfebervaksine: Myndighetene anmoder om at man framviser gyldig attest for gulfebervaksine ved innreise. Uten slik attest vil det kunne kreves at man tar vaksinen når man ankommer Rwanda. Det tilrådes sterkt at man ankommer landet med gyldig attest heller enn å ta vaksinen ved ankomst.
Væpnede grupper har med ujevne mellomrom oppholdt seg på begge sider av grensen mellom Rwanda og henholdsvis Den demokratiske republikken Kongo (DRK) og Burundi. Siden januar 2025 har kamphandlingene i det østlige Kongo tilspisset seg. Situasjonen i grenseområdene kan være ustabil og uoversiktlig, og endre seg med lite forvarsel.
Utenriksdepartementet vurderer utviklingen fortløpende og oppfordrer reisende til å utvise stor aktsomhet ved reiser til eller opphold i grenseområdene og følge råd fra lokale myndigheter. Reisende oppfordres til å registrere seg på reiseregistrering.no. For utfyllende informasjon om sikkerhet i Rwanda henvises det til det amerikanske og det britiske utenriksdepartements respektive internettsider.
Reiser til andre deler av Rwanda, inkludert hovedstanden Kigali, gjennomføres som oftest uten spesielle problemer.
Terror: Risikoen for terrorhendelser i Rwanda anses for lav.
Trafikk: Man bør unngå å bruke minibusser og motorsykkeltaxier da disse ofte er involvert i ulykker. I Kigali bør man holde seg til de offisielle bybussene og etablerte taxiselskaper.
Norske borgere som oppholder seg i kortere eller lengre tid i Rwanda oppfordres til å registrere seg på reiseregistrering.no. Norske borgere oppfordres til å ha gyldig reiseforsikring.
Helsetilbud: Det er kun begrensede medisinske fasiliteter tilgjengelig i Rwanda. Enkelte medisiner er mangelvare eller utilgjengelig, og det anbefales å medbringe et godt utstyrt reiseapotek.
Vaksine: Malaria forekommer over hele landet. Det anbefales vaksinasjon mot hepatitt, difteri og tetanus, samt gulfeber. I Kigali tilbyr det private King Faisal Hospital 24-timers assistanse. Hvis du trenger akutt medisinsk assistanse, ring 112 eller 912.
Se også Folkehelseinstituttets nettsider om vaksine og helsefaglige råd for Rwanda.
Ambulansetjenesten er enkel og fungerer kun som transport, vanligvis uten medisinsk behandling involvert. Ved alvorlig ulykke eller sykdom kan evakuering med luftambulanse til Kenya eller Sør-Afrika være nødvendig. Sjekk det rwandiske helsedepartementets hjemmeside for oppdatert informasjon før du reiser.
m-kopper (mpox): M-kopper i Rwanda og flere afrikanske land utgjør en internasjonal folkehelsekrise. Det finnes en vaksine som kan brukes mot m-kopper. Den kan gis både før og etter smitte. Du kan lese mer om m-kopper på helsenorge.no.
Ebola og Marburg: Utbrudd av hemoragisk feber (Ebola og Marburg) forekommer regelmessig i regionen nær Afrikas store sjøer, inkludert på Rwandas side. Ved tidligere utbrudd har Rwandas myndigheter klart å stanse større spredning i byområder. Reisende som planlegger å reise til regionen oppfordres til å følge med på informasjon fra Verdens helseorganisasjon og å rette seg etter råd fra lokale myndigheter.
Sex mellom likekjønnede er tillatt i Rwanda. Likevel opplever ofte LHBT+-personer vold, trakassering og diskriminering. Av frykt for sin egen sikkerhet velger derfor mange å holde en lav profil.
Det er gode hovedveiforbindelser fra Kigali til Uganda, Burundi og Den demokratiske republikken Kongo, samt til andre større byer i Rwanda.
Betaling med kredittkort er ikke utbredt i Rwanda. Det er mulig å bruke betalingskort på enkelte hoteller, restauranter og i større dagligvarebutikker i Kigali. Utenfor Kigali er betalingskort svært lite utbredt. De fleste banker vil ikke akseptere amerikansk dollar trykket før 2006.
Engelsk har avløst fransk som offisielt språk sammen med kinyarwanda.
Det er forbudt å fotografere offisielle bygninger. Av miljøårsaker er plastikkposer forbudt. Alle synlige plastposer vil bli beslaglagt på flyplassen.
Det kan forekomme jordskred som stenger veier etter kraftig regn.
I regntiden er mange mindre veier kun farbare med firehjulsdrevne biler.
Kriminaliteten i landet er lav i afrikansk sammenheng. Man bør likevel ta visse forholdsregler for å unngå kriminalitet: Vær forsiktig med å gå på gaten etter mørkets frambrudd, ikke gå rundt med store pengesummer. Lommetyveri på offentlige steder med mye mennesker er vanlig.
Norge er representert ved et honorært konsulat i hovedstaden Kigali. Ansvarlig norsk ambassade for Rwanda er ambassaden i Dar es Salaam, Tanzania.
Honorær generalkonsul, Kaspar Kundert
Adresse:
P.O. Box 6867
KN 14 Ave, No 45, Kimihurura
Kigali
Rwanda
Telefon: +250 788 840 401
Whatsapp: +41 79 400 91 05 (kun tekstmeldinger)
E-post: nhcg.kigali@gmail.com
Ambassaden i Dar es Salaam
Cnr. Garden Avenue/Mirambo Street
P.O. Box 2646
Dar es Salaam
Tanzania
Ved en nødsituasjon kan ambassaden kontaktes på
+255 22 216 3100 eller +47 23 95 56 00,
e-post: emb.daressalaam@mfa.no
Ambassadens hjemmeside
Utenfor ambassadens åpningstid kan UDs døgnoperative senter kontaktes på telefon + 47 23 95 00 00 eller pr e-post: UDops@mfa.no.