Serbia - reiseinformasjon

Serbia er generelt et trygt reisemål med lav kriminalitet, men opplever periodevis politisk uro og demonstrasjoner. Trafikk og helsevesen av varierende kvalitet er vanligvis de største utfordringene for turister. Reisende bør gjøre seg kjent med lokale forhold i forkant av reisen.

Husk pass: For reise til Serbia kreves gyldig norsk pass (nødpass aksepteres også) eller nasjonalt id-kort med reiserett, se mer på nettsidene til det serbiske utenriksdepartementet (mfa.gov.rs).  

Norske borgere trenger ikke visum for besøk eller turisme i Serbia ved opphold i inntil 90 dager. For opphold utover dette må man søke om midlertidig oppholdstillatelse i Serbia. 

Ved privat innlosjering må man registrere seg i løpet av 24 timer ved lokalt politi. Uten dokumentet «Registration of place of stay» kan du få vanskeligheter når du skal reise ut av landet. 

Det er ditt eget ansvar å ha gyldige dokumenter og være kjent med gjeldende innreisebestemmelser.

Andre reisebevis: Alle med reisebevis for flyktninger (grønt eller blått) og utlendingspass (blått eller grått) er visumpliktige i Serbia. Vær oppmerksom på at du også må ha med deg gyldig oppholdskort fra Norge. Har du ikke oppholdskort, kan serbiske myndigheter nekte deg utreise fra Serbia. Det må søkes om visum på forhånd. Saksbehandlingstiden er oppgitt til å kunne være minst 14 dager. Spørsmål om visum kan rettes til Serbias ambassade i Oslo.

Mistet pass: Hvis du mister pass, reisebevis eller ID-kort, må du melde tapet til serbisk politi og kontakte ambassaden i Beograd. Søknad om nytt reisedokument krever personlig oppmøte og kan i noen tilfeller ta to uker.

Kosovo: Det har vært tilfeller der norske statsborgere med kosovisk opprinnelse får problemer ved grensen, da Serbia ikke anerkjenner Kosovo som stat.

Transitt via Kosovo: Man kan ikke reise inn i Serbia fra Kosovo dersom man ikke også reiste inn i Kosovo fra Serbia. Det vil si at reisende som skal fra Albania, Montenegro eller Nord-Makedonia til Serbia, ikke kan reise via Kosovo. For nærmere informasjon om grensepasseringer mellom Kosovo og Serbia anbefales det å ta kontakt med serbiske grensemyndigheter.

Kontanter: Ved innreise vil reisende bli bedt om å deklarere kontantbeholdning (inkludert reisesjekker) som overstiger 10.000 euro (eller tilsvarende i annen valuta) som du tar inn i Serbia. Denne erklæringen er nødvendig ved utreise.

Toll: Vær oppmerksom på at det er visse varer som er underlagt deklareringsplikten, når du reiser inn eller ut av Serbia, for eksempel gullsmykker og kunstverk. Udeklarerte varer vil bli inndratt og, avhengig av varenes verdi, vil dette kunne gjelde  transportmiddelet (brukt til innførsel/utførsel) også. lSe følgende nettsider for utfyllende informasjon:

Trafikk: Ulykkesfrekvensen i trafikken er høy. Vær forsiktig ved kryssing av veier, selv i lyskryss. Veistandarden i Serbia er ikke alltid like god, spesielt i utkantstrøk og om vinteren. Norsk førerkort er gyldig i Serbia.

Demonstrasjoner: Politiske og religiøse markeringer og demonstrasjoner er ikke uvanlig. I noen tilfeller kan disse bli voldelige og føre til sammenstøt med politi. Det oppfordres til å utvise aktsomhet knyttet til demonstrasjoner og ikke oppsøke dem. 

Terrorisme: Sannsynligheten for terrorhendelser i Serbia anses som liten.

Kosovo: For sikkerhetsvurderinger rundt besøk til Kosovo, se vår reiseinformasjon om Kosovo.  

Sykdommer: Opphold i Serbia medfører ingen spesielle sykdomsfarer. Den materielle standarden ved offentlige sykehus er varierende og ligger ofte under det man er vant til i Norge. Det finnes et godt utvalg av private klinikker hvor standarden er høyere, og priser kan ofte sammenlignes med vesteuropeisk nivå. Generelt er terskelen lavere for å anbefale operasjon eller inngrep enn i Norge. 

Se Folkehelseinstituttets nettsider for før du reiser til utlandet.  

Drikkevann: Vannet fra springen kan drikkes i de fleste områder, men vann på flaske anbefales. Det anbefales at du spør for hvert enkelt sted. I byen Zrenjanin (Vojvodina) gjelder forbud mot bruk av springvann til drikke og matlaging.

Luftforurensing: I fyringssesongen oktober–april er det i byene tidvis høy luftforurensing som kan være utfordrende for personer med luftveissykdommer. 

Det er generelt lite kriminalitet i Serbia. På turiststeder, offentlig transport og i storbyer bør man likevel ta forholdsregler for å unngå lommetyver. Det anbefales å vise aktsomhet på kvelder og netter.

Vold: Voldelige oppgjør mellom kriminelle grupper kan forekomme, men dette rammer sjelden steder og tidspunkter der turister ferdes.

Narkotika: Smugling, bruk og oppbevaring av narkotika ansees som alvorlige lovbrudd og medfører streng straff. Det samme gjelder kjøring i ruspåvirket tilstand.

Jordskjelv: Serbia ligger i et område hvor jordskjelv kan inntreffe. De fleste jordskjelv merkes knapt, men faren for større skjelv med store skader er alltid til stede.

Flom: Deler av Serbia ble i mai 2014 rammet av flom som følge av kraftig regnvær.  I visse perioder kan det forekomme ekstremregnvær hvor reise til utkantstrøk i Serbia bør unngås. Det er ingen særskilt fare ved å befinne seg i Serbia under ekstremnedbør.

Meld fra til ambassaden dersom du befinner deg i et berørt område og har behov for assistanse. Husk også å gi beskjed til familiemedlemmer, arbeidsgiver og nære venner slik at de ikke bekymrer seg unødig.

Valuta: Serbia benytter serbiske dinarer.

Kjøring: Kjørelys er påbudt. 

Droner: Droneflyvning er regulert. For mer informasjon se hjemmesiden til Serbias direktorat for sivil luftfart  

 

Kontaktinformasjon for ambassaden i Beograd: Norway in Serbia

Utenriksdepartementets døgnoperative senter: +47 23 95 00 00 eller e-post: UDops@mfa.no

Nødnumre:

Politi: 192

Brann: 193

Helse: 194

Informasjon om innreise fra serbiske myndigheter: General Entry Requirements | Ministry of Foreign Affairs (mfa.gov.rs)

Den serbiske ambassaden i Oslo: Embassy of the Republic of Serbia in the Kingdom of Norway (mfa.gov.rs)