Historisk arkiv

Juryens begrunnelse for valget av årets barne- og ungdomskommune er:

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne- og likestillingsdepartementet

Juryens begrunnelse for valget av årets barne- og ungdomskommune er:

”Denne kommunen er større enn tidligere prismottakere. Juryen er glad for å se at også større kommuner evner å tenke bredt. Mange kommuner er gode på samarbeid på tvers av sektorer og med frivillig sektor, men denne utmerker seg ved at både foreldre og frivillige organisasjoner har en tydelig rolle i samarbeidet om å sikre et trygt og godt oppvekstmiljø.

Juryen er imponert over bredden i det kommunale tilbudet til barn og ungdom og at kommunen har tatt konsekvenser av at ulike grupper av barn og ungdom har ulike behov. Kommunen har et godt organisert forebyggende arbeid samtidig som kommunen satser på barn og ungdom som ressurser. Denne helhetlige tilnærmingen skiller denne kommunen fra mange andre kommuner.

Kommunen har satset aktivt på barn og ungdoms medvirkning. Kommunen har både ungdomsråd og barn og unges kommunestyre. I tillegg skal det opprettes et kommunalt elevråd. Mens barn og unges kommunestyre får egne midler til disposisjon til strakstiltak, tas aktuelle saker opp i ungdomsrådet, som møtes jevnlig. Ungdomsrådet får veiledning av to kommunepolitikere. Representanter fra ungdomsrådet er på lik linje med andre med på å diskutere problemer i ungdomsmiljøet så vel som nærmiljøutvikling og planarbeid, og ungdom opplever selv at de blir tatt på alvor i kommunen.

Kommunen satser på utvikling av kvalitet i både private og kommunale barnehager. Kommunen tenker utradisjonelt i forhold til barnehageutbygging og kvalitet og har gjennomført et utviklingsprosjekt på medvirkning i barnehagene. Barns rett til medvirkning er et fundament i barnehagenes arbeid med utvikling av sosial kompetanse.

Kommunen har tatt ordtaket: ”Det trengs en hel landsby for å oppdra et barn” på alvor. I prosjektet Aktiv voksen er det fokus på samarbeid mellom foreldre og fagpersoner om å være tydelige voksne i forhold til barn og ungdom. Juryen har også merket seg at ulike aktører i kommunen oppfordres til å bygge sikkerhetsnett rundt barn og ungdom som ellers lett kunne ende opp i barnevernets statistikk. Slik bevisstgjør kommunen foreningslivet og organisasjonene på deres viktige rolle.

Juryen vil spesielt trekke fram følgende:

  1. Juryen har lagt stor vekt på kommunens arbeid med integrering av ungdom med innvandrerbakgrunn. For å gi barn med minoritetsbakgrunn en god start på livet har kommunen innført et lavterskeltilbud rettet mot mødre med minoritetsbakgrunn. Kommunen har også egen helsestasjon og grunnskole for ungdom med flyktning- og innvandrerbakgrunn. Ungdom med innvandrerbakgrunn er sikret representasjon i ungdomsrådet, og politiet møter asylsøkere som venter på bosetting i kommunen allerede mens de er på asylmottaket og venter på bosetting i kommunen. I disse møtene fokuserer politiet på servicerollen til politiet i Norge.
  2. Kommunen engasjerer og ansvarliggjør de frivillige organisasjonene, og har gitt organisasjonene verktøy for å fange opp barn og unge som står i fare for å falle utenfor barn og unges arenaer. Kommunens arbeid med inkluderende foreningsliv er et eksempel til etterfølgelse ved at en ikke oppretter egne arenaer for barn og unge med en utfordrende hverdag, men legger til rette for å opprettholde deres kontakt med venner og lagkamerater i organisasjoner og idrettslag. Det er et utstrakt samarbeid med frivillige lag og organisasjoner både gjennom frivillighetssentralen, kultur og idrett, næringsliv og gjennom SLT-arbeidet.

Juryen valgte denne kommunen for deres solide arbeid for å sikre barn og ungdom gode og trygge oppvekstvilkår med god plass for mangfoldet.