Historisk arkiv

Svar på spm. 67 fra Finanskomiteen/Frps fraksjon, 9.10

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Finansdepartementet

Provey beregnes av å innføre nettoskatteordning for fergerederier samt å opprettholde refusjonsordning for øvrige rederier

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 02/3692

Spørsmål nr. 67, fra Finanskomiteen/Fremskrittspartiets fraksjon, av 9. oktober 2002, vedrørende Statsbudsjettet 2003

"Hvilket proveny beregnes av å innføre nettoskatteordning for fergerederiene samt å opprettholde refusjonsordningen for øvrige rederier?"

Svar:

Finansdepartementet legger til grunn at det med ”nettoskatteordning” menes en lønnstilskuddsordning som beskrevet i Ot.prp. nr. 1 Skatte- og avgiftsopplegget 2003 - lovendringer, kapittel 16. I avsnitt 16.3, side 53 heter det: ”Virkningene på skatteprovenyet av en «nettolønnsordning» er uavhengig av om en refusjonsordning eller en skattefritaksordning velges. Dersom en «nettolønnsordning» avgrenses til å gjelde ansatte på ferger mellom Norge og utlandet som har krav på sjømannsfradrag, anslås provenytapet til om lag 315 mill. kroner påløpt og 250 mill. kroner [bokført] i 2003. Provenytapet vil øke vesentlig dersom ordningen utvides, for eksempel til å omfatte ansatte uten krav på sjømannsfradrag, sjøfolk ansatt på annet enn ferger, eller fiskere.”

Ved å opprettholde refusjonsordningen for sjøfolk i NIS og NOR i anslås et provenytap på om lag 250 mill. kroner påløpt og om lag 210 mill. kroner bokført i forhold til Regjeringens forslag for 2003.

Korrigert versjon