Historisk arkiv

Spm5_7.9.2000

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

Finansdepartementet

Vårt journalnr: 00/3757

Spørsmål nr. 5 fra finanskomiteen av 30.08.2000, vedrørende Odelstingsproposisjon nr. 71 (1999-2000) Om lov om innskuddspensjon i arbeidsforhold

"Ifølge lovforslaget § 4-4 første ledd skal førtidspensjonerte arbeidstakere ikke være medlem av pensjonsordningen (ingen adgang til gavepensjon). Ifølge annet ledd kan imidlertid arbeidstakere som mottar AFP fortsette. Synes ikke finansministeren dette er urimelig forskjellsbehandling?"

Svar:

Betegnelsen gavepensjon benyttes vanligvis om utbetalinger til pensjoner som foretaket foretar direkte over driften. Det er ikke knyttet betingelser fra det offentliges side, for eksempel av fordelingsmessig art, til slike gavepensjoner. Det er derfor heller ikke rimelig at de knyttes opp mot lov om innskuddspensjon, som er en skattefavorisert ordning, og hvor det stilles krav til fordeling.

Bestemmelsene om medlemskap i innskuddspensjonsordninger bygger på reglene i lov om foretakspensjon, idet de samme hensyn som regel vil gjøre seg gjeldende for de to typer pensjonsordninger. Bestemmelsen om førtidspensjonerte arbeidstakere i lovforslaget § 4-4 er således identisk med bestemmelsen om førtidspensjonerte arbeidstakere i foretakspensjonsordninger, jf. lov om foretakspensjon § 3-10.

I Ot.prp. nr. 47 (1998-99) Lov om foretakspensjon § 3-10 ble det foreslått at førtidspensjonerte arbeidstakere ikke skulle være medlemmer av pensjonsordningen. Det ble ikke foreslått unntak fra denne bestemmelsen. Under behandlingen av forslaget i finanskomiteen gikk et flertall i komiteen inn for at arbeidstakere som mottar Avtalefestet pensjon (AFP) likevel kan fortsette som medlemmer av pensjonsordningen når dette følger av regelverket for ordningen. Det vises til Innst.O. nr. 50 (1999-2000) på side 28. Det følger således av lov om foretakspensjon at AFP-pensjonister kan opprettholde medlemskap og dermed fortsatt opptjening av rettigheter i pensjonsordningen. Departementet la etter dette til grunn at tilsvarende bestemmelse som i lov om foretakspensjon burde foreslås for innskuddspensjonsordninger.

VEDLEGG