Historisk arkiv

Spm6_7.9.2000ny

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

Finansdepartementet

Vårt journalnr: 00/3760

Spørsmål nr. 6 fra finanskomiteen av 30.08.2000, vedrørende Odelstingsproposisjon nr.71 (1999-2000) Om lov om innskuddspensjon i arbeidsforhold

"Hvorfor har departementet valgt en svakere skattefavorisering i innskuddsordningene enn i dagens ytelsesordninger? Skulle det ikke nettopp være likebehandling på dette punkt?"

Svar:

Ved skattleggingen av foretakspensjon er forskjellene i beskatningen av sparing gjennom pensjonsordninger i arbeidsforhold og annen langsiktig sparing videreført. Arbeidsgiver har fradragsrett for premier og tilskudd til foretakspensjonsordninger som for andre lønnsutbetalinger, mens arbeidstaker ikke skattlegges for premiene som betales for vedkommende, ikke skattlegges for løpende avkastning , og pensjonsreserven inngår ikke i arbeidstakers formuesskattegrunnlag. Ved utmelding av foretakspensjonsordning kan arbeidstaker velge fortsatt å betale inn til fortsettelsesforsikring med et fradrag som kommer i tillegg til fradraget for Individuell pensjonsavtale (IPA). Midlene i pensjonsordningen vil først komme til beskatning når de utbetales som pensjon. I tillegg til premiene som skal sikre pensjonsrettighetene, får arbeidsgiver fradrag for innbetalinger til et separat premiefond, som ikke inngår i foretakets formuesskattegrunnlag og der avkastningen heller ikke beskattes. Så vidt departementet er kjent med, har ikke andre OECD-land en så omfattende skattemessig særbehandling av pensjonsordninger i arbeidsforhold.

Departementet foreslår i lovforslaget at innskuddspensjonsordninger får den samme skattemessige behandlingen som foretakspensjon. Det vil dermed bli den samme skattefavoriseringen av innskuddsordningene som av foretakspensjonsordninger.

Etter departementets oppfatning tilsier de omfattende skattelempningene for slike pensjonsordninger i dag at det samlede omfanget av skattesubsidieringen ikke bør øke. I proposisjonen varslet Regjeringen at den i Nasjonalbudsjettet 2001 vil komme tilbake til Stortinget med forslag for å dekke inn det reduserte skatteprovenyet som vil følge av at skattefavoriseringen utvides til å omfatte innskuddsbaserte pensjonsordninger i arbeidsforhold. Også i slike vurderinger vil Regjeringen følge opp Stortingets forutsetninger om å likebehandle begge former for pensjonsordninger.

VEDLEGG