Historisk arkiv

Spm9_7.9.2000

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

Finansdepartementet

Vårt journalnr: 00/3760

Spørsmål nr. 9 fra finanskomiteen av 30.08.00, vedrørende Odelstingsproposisjon nr. 71 (1999-2000) Om lov om innskuddspensjon i arbeidsforhold

"Ser ikke finansministeren det konkurransemessig uheldige i at bare bedrifter som ikke har opprettet en foretakspensjonsordning skal ha anledning til å opprette en innskuddsbasert tjenestepensjonsordning – og at man ikke minst på denne bakgrunn burde tillate lukking og parallelle ordninger? Dersom man frykter at lukkeadgang vil føre til at bedriftene ikke vil etablere en tjenestepensjonsordning for nyansatte, så kan man åpne for lukking under forutsetning av at bedriftene tilbyr en ytelsesordning etter ny lov om foretakspensjon eller innskuddsordning for nyansatte."

Svar:

Forslaget om at foretaket bare skal kunne ha én alderspensjonsordning er bl. a. begrunnet ut fra hensynet til likebehandling av de ansatte i foretaket. Dette hensynet kan vanskelig ivaretas hvis de ansatte skal være medlemmer av ulike ordninger, som er bygd på ulike prinsipper. Hensynet til likebehandling vil også være vanskelig å ivareta hvis en åpner for at foretaket kan ha både en innskudds- og en ytelsesordning for alle sine ansatte. Dette har sammenheng bl a med at de to ordningene kan virke ulikt for ulike inntektsgrupper.

Departementet kan ikke se at spørsmålet om lukking av ordninger eller adgang til parallelle ordninger vil ha konkurransemessige virkninger av betydning. Disse bestemmelsene er generelle, og virker på samme måte for alle foretak og finansinstitusjoner.

VEDLEGG