Historisk arkiv

Mandat for arbeidsgruppe

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Mandat for arbeidsgruppe – Tiltak og ordninger som kan gi reduserte ulemper for kundene ved bytte av bankforbindelse – bankkontonummerportabilitet

Blant de problemene som har vært trukket spesielt frem ved bytte av bankforbindelse, er at man ikke kan beholde sitt bankkontonummer. I tillegg til slike direkte ulemper for den enkelte kunde, reduserer dette konkurransen mellom bankene. For større næringsforetak, for eksempel næringsforetak som leverer tjenester som skal betales av mange mottakere, vil det være særlig viktig å kunne beholde kontonummeret ved bytte av bank.

Finansdepartementet ber på denne bakgrunn Kredittilsynet nedsette en arbeidsgruppe med representanter for Kredittilsynet, Norges Bank, Konkurransetilsynet og Forbrukerrådet for å vurdere tiltak og ordninger som kan gi reduserte ulemper for kundene ved bytte av bankforbindelse. Det å kunne beholde bankkontonummer ved skifte av bank, er derfor et viktig spørsmål som en ber gruppen utrede.

Departementet viser i forhold til ovennevnte tiltak og ordninger blant annet til rapporten ”Competition in Nordic Retail Banking” fra august 2006 fra de nordiske konkurranse­myndighetene. Det bes – i lys av denne rapporten – også om en vurdering av mulige andre tiltak (i tillegg til bankkontonummerportabilitet) for å øke konkurransen (gjøre det lettere å bytte bankforbindelse).

Når det gjelder spørsmålet om såkalt bankkontonummerportabilitet spesielt, vil det også være ønskelig å få gjort rede for hvilke vurderinger som er gjort i EU, og om hvordan en eventuelt norsk lovregulering vil forholde seg til utkastet til nytt betalingstjenestedirektiv.

Finansdepartementet ber om at arbeidsgruppen er mest mulig konkret i forhold hvilke tekniske, organisatoriske eller reguleringsmessige utfordringer de ulike løsningsalternativer reiser, og er mest mulig presise mht. konkrete forslag og hvordan disse kan gjennomføres. Det er ønskelig at det i den grad det er mulig, foretas anslag på kostnader, og at disse vurderes opp mot de direkte og indirekte fordelene man kan oppnå gjennom å lette kundenes adgang til å bytte bankforbindelse, og angi et konkret opplegg for mulig gjennomføring av.


Publisert: 22.12.06