Kommunemomsutvalget har avlevert sin rapport
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Bondevik II
Utgiver: Finansdepartementet
Pressemelding fra Kommunemomsutvalget
Pressemelding | Dato: 18.12.2002 | Sist oppdatert: 23.10.2006
Pressemelding fra Kommunemomsutvalget
Kommunemomsutvalget har avlevert sin rapport
I januar ble det nedsatt et utvalg under ledelse av professor Jørn Rattsø, for å vurdere løsninger som nøytraliserer merverdiavgiften mellom kommunal egenproduksjon og kjøp av tjenester fra private næringsdrivende. Utvalget skulle også foreslå endringer som gjør merverdiavgiften nøytral for kommunalt samarbeid. Utvalget foreslår omlegging til generell kompensasjon for kommunenes kjøp av varer og tjenester. Reformen vil innebære en forenkling for kommunene, sikre like konkurransevilkår for private og bidra til bedre og billigere tjenester fra kommunene.
Merverdiavgiftssystemet gir konkurransevridninger mellom kommunene og private. Siden kommunene som hovedsak ikke har avgiftsplikt, kan de produsere egne tjenester uten å betale merverdiavgift. Hvis slike tjenester kjøpes fra private, må kommunene betale merverdiavgift. Dette systemet har gitt fordeler til kommunal egenproduksjon på bekostning av private løsninger.
Det har siden 1995 vært en begrenset kompensasjonsordning for merverdiavgiften i kommunesektoren. Denne begrensede kompensasjonsordningen har søkt å motvirke konkurransevridningen på enkelte tjenesteområder, vaskeri og renseri, bygg og anlegg. Fra 2002 er også renhold inkludert. Det har imidlertid vært reist spørsmål ved om kompensasjonsordningen fungerer etter hensikten. Etter merverdiavgiftsreformen i 2001 er konkurransevridningen blitt aktuell på nye områder, spesielt ulike former for støttetjenester som økonomisk og administrativ tjenesteyting, juridisk rådgivning, datatjenester, men også for vakt- og sikkerhetstjenester, vikar og bemanningstjenester, vaktmestertjenester mv. Det har videre vært kritikk om at ordningen ikke har fanget opp nye former for interkommunalt samarbeid. Generelt er det en økende konkurranseflate mellom kommunale og private tjenester som gjør spørsmålet aktuelt.
Utvalget har vurdert ulike løsninger på konkurransevridningen og anbefaler overgang til en generell kompensasjonsordning for alle varer og tjenester i kommunene. Siktemålet med en slik reform er å legge til rette for at private kan konkurrere på like vilkår med kommunal egenproduksjon om støttetjenester.
En generell kompensasjonsordning vil innebære at kommunene får kompensasjon for merverdiavgiften på alle innkjøp av både varer og tjenester. Siden kommunene får kompensert all merverdiavgift vil avgiften dermed virke nøytralt uansett om kommunen produserer tjenester med egne ansatte eller kjøper dem fra andre. Ordningen vil etableres utenfor merverdiavgiftesystemet ved at kommunene betaler avgift, men får refundert avgiften fra staten. Kompensasjonen baseres på innsending av oppgaver over betalt merverdiavgift hver annen måned med påfølgende utbetaling.
Ordningen finansieres gjennom reduksjon i kommunesektorens frie inntekter slik at det i minst mulig grad skapes omfordeling mellom kommuner. En slik finansiering sikrer også uavhengighet mellom den enkelte kommunes bidrag til finansiering av ordningen og kommunens kompensasjon. Dette er viktig for at ordningen skal virke etter hensikten.
Utvalget ser det som viktig at det innføres tiltak for å motvirke nye konkurransevridninger.
Utvalget foreslår derfor at ordningen omfatter private og ideelle virksomheter som inngår i offentlige planer. Utvalget legger til grunn at for eksempel private barnehager som ikke mottar kommunale tilskudd bør omfattes.
Utvalget har også vurdert alternative løsninger, spesielt generell avgiftsplikt. Utvalget peker på at generell avgiftsplikt, hvor både kommunale og private tjenester pålegges merverdiavgift, ville vært den systemmessig beste løsningen. Utvalget betrakter imidlertid en slik modell som ikke gjennomførbar med dagens finansiering og organisering av velferdstjenestene. Etter hvert som endring i finansiering og organisering gjør det aktuelt, anbefaler utvalget at flere tjenester gjøres avgiftspliktige.
Utvalgets anbefalte løsning skal sikre at kommunene velger mest mulig kvalitet og lavest mulig kostnad i sitt tjenestetilbud, uavhengig av merverdiavgiftssystemet. Reformen skal gi grunnlag for bedre og billigere tjenester fra kommunene. En generell kompensasjonsordning vil være betydelig enklere enn dagens kompensasjonsordning for kommunene og vil gjøre at merverdiavgiften ikke lenger gir ulike konkurransevilkår i forhold til private.
Kontaktperson: Jørn Rattsø, telefon 95 02 29 62.