Historisk arkiv

Mandat for ekspertgruppen som skal vurdere Norges kapitalstyrke

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Finansdepartementet

Vedlegg til pressemelding 20/2004

Mandat for ekspertgruppen som skal vurdere Norges kapitalstyrke

Stortinget ba Regjeringen i fjor høst om å vurdere anvendelser av Norges kapitalstyrke. Det konkrete vedtaket lyder:

”Stortinget ber Regjeringen utrede ulike måter å gjøre Norges kapitalstyrke til et konkurransefortrinn for norsk konkurranseutsatt næringsliv herunder fondskonstruksjoner som kan forvalte og investere deler av petroleumsfondet i norske bedrifter”.

Problemstillingen som ønskes utredet, er nært beslektet med spørsmål som relativt nylig er drøftet i andre sammenhenger. Denne problemstillingen var blant annet et sentralt element i Holden II-utvalget som la fram sin innstilling i april 2003 (NOU 2003:13) og i Pensjonskommisjonens rapport fra januar 2004 (NOU 2004:1).

Både den nåværende og tidligere regjeringer har basert den økonomiske politikken på en gradvis og forsiktig bruk av oljepengene, bl.a. for å unngå å svekke arbeidsvilkårene for den konkurranseutsatte sektoren. Et hovedprinsipp for den økonomiske politikken har vært at det meste av petroleumsinntektene gjennom Petroleumsfondet skal plasseres som finansinvesteringer i utlandet. Grunnlaget for denne retningslinjen har vært grundig utredet og drøftet i nasjonalbudsjettdokumenter og i forbindelse med at Petroleumsfondsloven ble vedtatt.

På denne bakgrunn bes ekspertgruppen oppsummere og vurdere kunnskapsstatus på feltet, bl.a. i lys av erfaringer og resultat fra tidligere utredninger.

Gruppen skal legge fram utredningen innen 20. juni 2004. Vurderingene vil inngå i arbeidet med Perspektivmeldingen som legges fram for Stortinget høsten 2004.