Historisk arkiv

Merverdiavgiftsloven § 70 - Innsamling i forbindelse med jordskjelvkatastrofen i Asia

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Finansdepartementet

Brev til skattedirektoratet

Skattedirektoratet
Postboks 6300 Etterstad
0603 OSLO

Deres ref

Vår ref

Dato

05/3786 SA FML/rla

13.10.2005

Merverdiavgiftsloven § 70 - Innsamling i forbindelse med jordskjelvkatastrofen i Asia

Jordskjelvet som rammet Asia den 8. oktober 2005 har skapt et stort behov for bistand til de mange som er rammet. Det er derfor i løpet av de siste dagene satt i gang en rekke tiltak som har til formål å skaffe midler til hjelp for jordskjelvofrene. Av erfaring antar departementet at det i denne forbindelse vil oppstå enkelte spørsmål om beregning av merverdiavgift. Departementet har allerede mottatt en søknad fra Ernst & Young på vegne av Norges Røde Kors om fritak for beregning av merverdiavgift i forbindelse med deres veldedighetsaksjoner.

Departementet viser til at man allerede har etablerte, generelle ordninger for merverdiavgiftsfritak i medhold av merverdiavgiftsloven § 70 ved enkelte former for veldedighetsaksjoner. Det er blant annet etablert ordninger med avgiftsfritak for innsamlingsaksjoner som gjennomføres ved bruk av givernummer eller SMS-tjenester, og det er etablert ordninger med avgiftsfritak for nødhjelpssendinger som sendes ut av landet.

Departementet viser også til de fritakene som særskilt ble gitt i forbindelse med flodbølgekatastrofen tidligere i år, jf. departementets brev av 6. januar 2005 til Skattedirektoratet. Dette dreide seg om fritak fra plikten til å betale uttaksmerverdiavgift i de tilfeller der det ble ytet gratistjenester til en frivillig organisasjon som ledd i innsamlingsaksjon i forbindelse med flodbølgekatastrofen.

På bakgrunn av at dagens situasjon i Asia har klare likhetstrekk med situasjonen slik den var i Sørøst-Asia etter flodbølgekatastrofen i januar, finner departementet grunnlag for å kunne anvende tilsvarende ordninger og fritak i forhold til veldedighetsaksjoner til inntekt for ofrene etter jordskjelvkatastrofen.

Skattedirektoratet gis fullmakt til å foreta den praktiske gjennomføringen av disse ordningene, samt behandle eventuelle nye saker på området. Det bes om at direktoratet prioriterer innkommende saker på området.

Med hilsen

Tor Lande e.f.
avdelingsdirektør

Heidi Heggenes
avdelingsdirektør

Gjenpart: Ernst & Young AS, Oslo Atrium, postboks 20, 0051 OSLO