Historisk arkiv

Returordning for skolemelkemballasje

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Finansdepartementet oppfordrer TINE til å ta kontakt med Statens forurensningstilsyn for å se på mulighetene for å få økt returandelen på skolemelkemballasje og dermed redusert avgiften tilsvarende.

Returordning for skolemelkemballasje

TINE BA har bedt om at skolemelken fritas fra den nye miljøavgiften på drikkevareemballasje. Avgiften fastsettes etter returandel. Ved retur på 95 prosent bortfaller avgiften. Finansdepartementet oppfordrer TINE til å ta kontakt med Statens forurensningstilsyn (SFT) for å se på mulighetene for å få økt returandelen på skolemelkemballasjen og dermed redusert avgiften tilsvarende. Finansdepartementet mener det er viktig å finne gode løsninger som ikke svekker skolemelkordningen og samtidig ivaretar de miljøhensynene som ligger bak utvidelsen av grunnlaget for emballasjeavgiften.

I forbindelse med behandlingen av statsbudsjettet for 2006 vedtok Stortinget en utvidelse av miljøavgiften på drikkevareemballasje til også å omfatte juice og melk. Begrunnelsen er at det synes å ha skjedd en produktutvikling som peker i retning av at en større andel melk og juice mv. drikkes utenfor hjemmet enn tidligere. Produktutviklingen øker sannsynligheten for at emballasjen havner som søppel i naturen. Miljøavgiften på drikkevareemballasje skal nettopp prise slike kostnader og bør derfor også omfatte melkeprodukter og juice.

Miljøavgiften er gradert etter returandel, slik at emballasje som inngår i godkjente retursystemer (ved SFT) får redusert miljøavgiftssats etter returandelen. Ved returandel over 95 prosent faller avgiften bort. Som et eksempel har SAS fått fastsatt en returandel på 85 % for sitt retursystem. Statsråden anbefaler derfor TINE BA å gå i dialog med SFT for å se på muligheten for at det etableres tilsvarende ordninger for skolemelken, og som da vil kunne innebære godkjenning av en høyere returandel og tilsvarende lavere avgift.

Les statsrådens svar her.


Publisert: 06.01.06