Historisk arkiv

Brev til Norsk Redaktørforening og Norsk Presseforbund

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Finansdepartementet

Bruk av skattelister i mediene høsten 2003

Norsk Redaktørforening
Postboks 624 Sentrum
0106 OSLO

Deres ref

Vår ref

Dato

01/4521 SL

9.10.2003

Bruk av skattelister i mediene høsten 2003

Jeg viser til deres brev av 3. oktober 2003 hvor det bes om at beslutningen om å stille visse betingelser for masseutlevering av skattelisten i høst, ikke iverksettes før Stortinget har behandlet spørsmålet.

Finansdepartementet har bestemt at masseutlevering av skattelister i år skal skje på vilkår av at opplysninger om fødselsdag og –måned, skatteklasse samt gateadresse ikke offentliggjøres. Utlegging av skattelister på Internett skal bare skje i den 3-ukers perioden papirlistene også er lagt ut på ligningskontorene. Ut over dette er det ingen endringer i reglene om utlevering av skattelistene i høst. Den innstrammingen som nå gjennomføres, ble varslet i høringsnotatet som ble sendt ut den 24. juni 2003.

Jeg har merket meg at enkelte aviser allerede har pålagt seg selv slike begrensninger som det departementet nå legger opp til.

Departementets beslutning får først og fremst praktisk betydning for ordningen med utlevering av skattelisten i elektronisk form.

Det er helt på det rene at opplysninger fra skattelistene er offentlige, og at innsyn kan begjæres uavhengig av om opplysningene finnes på papir eller er lagret elektronisk.

Lovgivningen stiller imidlertid ikke noe krav om at skattemyndighetene skal masseutlevere de opplysningene det gis innsyn i, gjennom elektroniske medier. Myndighetenes praksis med å utlevere skattelistene elektronisk, går derfor lenger enn det som kreves etter lovgivningen og er en form for ”ekstraservice” fra myndighetenes side.

Etter min oppfatning ville det derfor prinsipielt sett ikke vært noe til hinder for at departementet allerede i høst kunne stanset hele ordningen med utleveringen av datafiler, og henvist enhver til å oppsøke ligningskontoret.

Finansdepartementet har valgt en mindre inngripende løsning gjennom de vilkår som nå stilles.

Bakgrunnen for innstrammingen er et ønske om å styrke personvernet. Departementet ønsker også å gjøre det vanskeligere å misbruke personopplysninger fra skattelistene. Det er en kjensgjerning at utlegging av søkbare skattelister på Internett har gitt offentliggjøringen en helt annen kraft og et langt bredere nedslagsfelt enn tidligere. Som Norsk Redaktørforening er kjent med – gjennom den innsynssaken som verserte i fjor – har departementets politiske ledelse fått signaler om at personopplysninger fra skattelistene kan brukes til ulike former for kriminell aktivitet. Det er svært betenkelig. Selv om departementets beslutning ikke vil stoppe de kriminelle, er det som nå gjøres et skritt i retning for å begrense misbruksfaren.

Jeg kan vanskelig se at de innstrammingene som foretas i høst, kommer i konflikt med pressens frihet til å drive journalistisk virksomhet. Pressen vil også i år få utlevert fullstendige lister som kan lagres til journalistiske formål i avisene. De nye vilkårene gjelder bare når hele eller deler av skattelisten offentliggjøres, og får derfor først og fremst betydning for publisering av skattelister på Internett. Navn, fødselsår og poststed vil fortsatt kunne stå i listene som publiseres. Jeg er klar over at enkelte aviser har tatt seg betalt for oppslag i listene, og at innstrammingen vil kunne ramme denne virksomheten. Jeg synes ikke det er en tungtveiende grunn for å akseptere internettutlegging ut over 3 uker.

Den innstrammingen som gjennomføres i høst er innenfor rammene av gjeldende regelverk. Tiltaket er moderat, og hindrer ikke pressen i å drive journalistisk virksomhet. Innstrammingen rammer heller ikke andre beskyttelsesverdige interesser. På denne bakgrunn kan jeg ikke se at Stortinget må ta stilling til tiltaket før det gjennomføres.

Når det gjelder de mer omfattende forslagene til innstramminger som ble signalisert i høringsnotatet, og som først vil kunne gjennomføres fra neste år, vil forslaget til lovendring selvsagt bli lagt frem for Stortinget. Departementet tar sikte på at dette skal skje i løpet av vinteren.

Likelydende brev er sendt til Norsk Presseforbund.

Med hilsen
Per-Kristian Foss