Historisk arkiv

Engangsavgift på lette lastebiler - overgangsordning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Finansdepartementet

Brev til Toll- og avgiftsdirektoratet

Toll- og avgiftsdirektoratet
Postboks 8122 Dep
0032 OSLO

Deres ref

Vår ref

Dato

05/4567 SA VBP/rla

14.12.2005

Engangsavgift på lette lastebiler - overgangsordning

Stortinget har som kjent sluttet seg til regjeringens forslag i St.prp. nr. 1 Tillegg nr. 1 (2005-2006) om å innføre engangsavgift på lastebiler med tillatt totalvekt mellom 3 500 og 7 500 kg. Satsen er satt til 20 pst. av personbilavgiften, og endringene trer i kraft fra 1. januar 2006.

Finansdepartementet har mottatt henvendelser fra bl.a. Bilimportørenes Landsforening, hvor det bes om overgangsordninger. Henvendelsene gjelder både kjøretøy som er i bestilling, kjøretøy som befinner seg på importørens lager i påvente av videresalg og registrering og biler som skal bygges om før registrering.

Departementet finner ut fra en helhetsvurdering at det her er grunnlag for dispensasjon i medhold av Stortingets vedtak om engangsavgift § 11, da det foreligger en situasjon som ikke var overveiet da avgiftsvedtaket ble truffet og som får en klart urimelig virkning. I vurderingen er det bl.a. lagt vekt på den korte tiden mellom Stortingets vedtak og iverksettelse, kapasiteten ved trafikk­stasjonene og betydelige økonomiske konsekvenser for de som rammes av innskjerpingen.

Dispensasjonen gjelder lastebiler med tillatt totalvekt inntil 7 500 kg, som er innført til Norge før 1. januar 2006 og gjennomføres ved at kjøretøyene tillates registrert og avgiftsbehandlet etter dagens regelverk dersom registrering skjer før 1. mars 2006.

Vi ber direktoratet om å behandle søknader i tråd med dette.

Med hilsen

Heidi Heggenes e.f.
avdelingsdirektør

Vera Blokkum Pedersen
rådgiver