Historisk arkiv

Norsk general overtar som ny sjef for den NATO-ledede KFOR-styrken i Kosovo

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Pressemelding:6. april overtok den norske generalen Thorstein Skiaker kommandoen over den NATO-ledede styrken i Kosovo – KFOR. "Han vil få en framtredende og utfordrende oppgave, men jeg er overbevist om at generalløytnant Skiaker og hans stab vil løse utfordringene de står overfor på en utmerket måte", sier forsvarsminister Bjørn Tore Godal.

Pressemelding

Nr.: 12/2001
Dato: 06.04.01

Norsk general overtar som ny sjef for den NATO-ledede KFOR-styrken i Kosovo

I dag overtar den norske generalen Thorstein Skiaker kommandoen over den NATO-ledede styrken i Kosovo – KFOR. "Han vil få en framtredende og utfordrende oppgave, men jeg er overbevist om at generalløytnant Skiaker og hans stab vil løse utfordringene de står overfor på en utmerket måte", sier forsvarsminister Bjørn Tore Godal.

Norge har påtatt seg ansvaret som ledelsesnasjon for den NATO-ledede styrken de neste seks månedene. Det betyr ikke at Norge leder KFOR. KFOR er en NATO-ledet operasjon, og generalløytnant Skiaker har fått kommandoen over KFOR gjennom sin stilling som sjef for NATO-hovedkvaretet på Jåtta, Stavanger.

NATOs råd besluttet 24. juli 2000 at hovedkvarter fra NATOs nordregion skulle stille kjernen i hovedkvarteret for KFORs femte kontingent. Etter dansk-norsk tilråding utpekte NATOs øverstkommanderende i Europa (SACEUR) den 8. august 2000 general Thorstein Skiaker til sjef KFOR (5) og Norge som ledelsesnasjon. Norges oppgave er å legge til rette for at general Skiaker på en best mulig måte kan løse sitt oppdrag.

Personellet til KFOR (5)-hovedkvarteret trekkes fra NATO-hovedkvarterene i Karup, Danmark og Jåtta, Norge. KFOR (5)-hovedkvarteret skal lede styrkene i seks måneder fra 6. april 2001. I tillegg til den allerede tilstedeværende norske bataljonen i Kosovo på ca. 1200 personell, vil Norge støtte general Skiaker med 200 befal og soldater til ulike støttefunksjoner, herunder helikoptertransport, stridsfotografering, sanitet og ambulansetjeneste, vakthold, oversettelse og personlig sikkerhet. Norges bidrag til KFOR viser vår evne og vilje til å delta med betydelige kapasiteter til NATOs krevende internasjonale operasjoner. Samtidig gir deltakelse i denne type operasjoner viktig erfaring som også styrker Norge nasjonale forsvar.

Den NATO-ledede KFOR-styrken i Kosovo består i dag av ca. 42 000 personell fra til sammen 39 land. Styrkens oppdrag bygger på FNs resolusjon 1244, som slår fast prinsippene for en politisk løsning av konflikten i Kosovo.

For mer informasjon: www.forsvarsdepartementet.no