Justering av risikotillegg for Irak
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Bondevik II
Utgiver: Forsvarsdepartementet
Pressemelding | Dato: 03.12.2003 | Sist oppdatert: 23.10.2006
(03.12.03) Etter et forhandlingsmøte mellom Forsvarsdepartementet og personellorganisasjonene har partene blitt enige om å justere avtalen om risikotillegg, slik at dette nå fastsettes ut fra faktisk risiko for norsk personell i operasjonsområdene, og ikke baseres kun på oppdragets mandat og karakter.
Pressemelding
Nr.: 41/2003
Dato: 03.12.03
Justering av risikotillegg for Irak
Etter et forhandlingsmøte mellom Forsvarsdepartementet og personellorganisasjonene har partene blitt enige om å justere avtalen om risikotillegg, slik at dette nå fastsettes ut fra faktisk risiko for norsk personell i operasjonsområdene, og ikke baseres kun på oppdragets mandat og karakter. Dette åpner igjen for at satsen for risikotillegget i Irak kan økes til samme nivå som i Afghanistan, fra dagens tillegg på 8000 kroner til 11000 kroner pr. måned.
På bakgrunn av vurderinger av situasjonen i Irak tok Forsvarsdepartementet i går initiativ til et forhandlingsmøte med tjenestemannsorganisasjonene i Forsvaret. Bakgrunnen for saken er at gjeldende tariffavtale differensierer risikotillegget i 6 nivåer og har en kobling mellom styrkebidragets mandat og oppgaver, og de satser for risikotillegg som kan benyttes. For Irak var det høyeste mulige nivået kr 8000,-. Dette er det nest høyeste nivået for risikotillegg etter avtalen. Lønnssystemet består av grunnlønn og tillegg for ulemper og risiko samt et utenlandstillegg. Personellet i Irak har, før en justering av risikotillegget, en brutto månedslønn på ca 39 000 (menig) ca 54 000 (kaptein), ca 69 000 (oberstløytnant).
Fra fagmilitært hold er vurderingen at sikkerhetssituasjonen for personellet i Irak er på samme høye nivå som for personellet i Afghanistan. Risikovurderingen er et rent fagmilitært anliggende, og kompensasjon for risiko fastsettes av Forsvarsstaben etter en operativ vurdering, blant annet bygd på etterretningsrapporter fra operasjonsområdet.
I forhandlingsmøtet i går ble partene enige om følgende fellesuttalelse:
”Forsvarsdepartementet og tjenestemannsorganisasjonene har et felles ansvar for de avtaler som inngås. Når det gjelder fastsettelse av risikotillegg for personell i utenlandsoperasjoner, så ser vi i ettertid at tidligere avtale ikke har gitt arbeidsgiver nødvendig fleksibilitet i fastsettelsen av tillegget. Partene er derfor blitt enige om å justere avtalen slik at risikotillegget fastsettes ut fra faktisk risiko for norsk personell i operasjonsområdene, og ikke baseres kun på oppdragets mandat og karakter. Det er partenes forståelse at det norske styrkebidragets mandat og oppgaver fastsettes av de politiske myndigheter.”