Historisk arkiv

Status norske bidrag til "Enduring Freedom" og ISAF

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

(15.11.02) Norge er engasjert i to operasjoner i og omkring Afghanistan. Den ene er den internasjonale sikkerhetsstyrken (ISAF), hvis hovedansvar har vært å stabilisere situasjonen i og omkring Afghanistans hovedstad, Kabul. Den andre er den amerikansk-ledede operasjonen "Enduring Freedom" som har som hovedsiktemål å nedkjempe Al-Qaidas terrornettverk.

Status norske bidrag til "Enduring Freedom" og ISAF

(15.11.02) Norge er engasjert i to operasjoner i og omkring Afghanistan. Den ene er den internasjonale sikkerhetsstyrken (ISAF), hvis hovedansvar har vært å stabilisere situasjonen i og omkring Afghanistans hovedstad, Kabul. Den andre er den amerikansk-ledede operasjonen "Enduring Freedom" som har som hovedsiktemål å nedkjempe Al-Qaidas terrornettverk.

Her følger status for de norske styrkebidragene:

OPERASJON "ENDURING FREEDOM"

Spesialstyrker
Kontingenter fra Marinejeger-kommandoen og Hærens jegerkommando har sammen med spesialstyrker fra flere andre nasjoner deltatt i operasjoner ledet av amerikanerne. Disse soldatene har spesialkompetanse på en rekke områder, blant annet operasjoner under vanskelige vinterforhold. Dette bidraget ble avsluttet ved utgangen av juni, da hadde norske spesialstyrker operert i Afghanistan i ca. et halvt år.

Mineryddere
15 mineryddere med to Hydrema mineryddingsmaskiner begynte tidlig i januar arbeidet med å fjerne miner i Afghanistan - først på flyplassen i Kandahar, senere på flyplassen Bagram, som ligger like nord for Kabul. Det er i stor grad de norske mineryddernes fortjeneste at disse to viktige flyplassene er blitt operasjonelle knutepunkter. Minerydderne kom tilbake til Norge i mai.

Transportfly
Et Hercules C-130 transportfly har siden 1. april vært stasjonert på flyplassen Manas. Flyet frakter forsyninger og mannskaper inn i Afghanistan. Vel 60 nordmenn er involvert i denne operasjonen. Nordmennene samarbeider med tilsvarende kontigenter fra Danmark og Nederland. Engasjementet, hvor Norge har ledelsesfunksjon, ble avsluttet i oktober.

Overvåking
Som støtte til operasjon "Enduring Freedom" har norske besetninger deltatt i overvåkingen av amerikansk luftrom med AWACS-fly. Denne operasjonen, "Eagle Assist", ble avsluttet 15. mai, og mannskapene er tilbake på sin base i Geilenkirchen i Tyskland. I overvåkingen av det østlige Middelhavet har Norge deltatt med en fregatt og en ubåt. Ubåten KNM Uthaug kom tilbake til Haakonsvern etter avsluttet oppdrag i slutten av juni, og fregatten KNM Narvik returnerte til Haakonsvern i slutten av juli. Fregatten KNM Trondheim satte kursen mot Middelhavet 2. september.

F-16 kampfly
Siden begynnelsen av oktober har Norge deltatt med seks F-16 jagerfly. Flyene er stasjonert på basen i Manas, som ligger ved Kirgisistans hovedstad, Bishkek. Norge vil samarbeide med Danmark og Nederland, som bidrar med tilsvarende fly. Hovedoppgaven vil være nærstøtte for personell som deltar i operasjon Enduring Freedom, og ved eventuelt behov å gi støtte til den internasjonale sikkerhetsstyrken (ISAF). Oppdraget varer til april 2003 og involverer rundt 130 nordmenn.

INTERNATIONAL SECURITY ASSISTANCE FORCE (ISAF)

Eksplosivryddere
15-20 eksplosivryddere har siden februar uskadeliggjort og fjernet farlige eksplosiver i og omkring Kabul. Disse soldatenes spesialkompetanse er etterspurt, og Norge har sagt ja til å forlenge dette bidraget. Den norske kontingenten har hatt lederansvaret for eksplosivrydding i ISAF og vil avslutte sitt oppdrag i februar 2003.

Transportkontroll
Et lag på 10 soldater var i perioden februar-mai stasjonert på Kabul flyplass. Denne gruppen håndterte personelltransport, lasting, lossing og andre bakkefunksjoner på flyplassen.

Liaison- og stabsoffiserer

Norge har og har hatt liaison- og stabsoffiserer til stede i hovedkvarterene i USA, London (terminert 20. juni da Storbritannia overlot kommandoen av ISAF til Tyrkia), Ankara og i hovedkvarter i operasjonsområdet. Offiserene er nødvendige kontaktledd mellom de nasjonale enhetene, hovedkvarterene, og nasjonale myndigheter, og sørger for at nasjonale interesser blir ivaretatt for de norske styrkene som deltar.

Kostnader

Kostnadene forbundet med Norges deltagelse i operasjonene i Afghanistan er beskrevet i to stortingsproposisjoner; St prp nr 39, som ble lagt frem 15. februar, og St prp 80, som ble lagt frem 30. august.

I St. prp nr 39 er de norske styrkebidragene kostnadsberegnet til 476 millioner kroner. I St. prp. nr. 80 er de operasjonsrelaterte utgiftene som følge av endrede og nye norske bidrag til operasjonene i Afghanistan anslått til 648,5 millioner kroner. 300 millioner kroner ble besluttet tilleggsfinansiert. De øvrige utgiftene, 348,5 millioner kroner, dekkes innenfor forsvarsrammen for 2003. De totale merutgiftene forbundet med F-16 bidraget er beregnet til 564 millioner kroner.