Norge deltar i EUs operasjon i Bosnia-Hercegovina
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Bondevik II
Utgiver: Forsvarsdepartementet
Nyhet | Dato: 02.12.2004 | Sist oppdatert: 21.10.2006
(02.12.04) I dag avvikles NATOs operasjon SFOR (Stabilisation Force) i Bosnia-Hercegovina. SFOR etterfølges av EUs operasjon Althea, der Norge vil delta med stabsoffiserer og et mobilt liaison- og observasjonslag.
Norge deltar i EUs operasjon i Bosnia-Hercegovina
(02.12.04) I dag avvikles NATOs operasjon SFOR (Stabilisation Force) i Bosnia-Hercegovina etter nesten 10 års tilstedeværelse for å sikre fred og sikkerhet i landet. SFOR etterfølges av EUs operasjon Althea, der Norge vil delta med stabsoffiserer og et mobilt liaison- og observasjonslag.
NATO har hatt en sentral rolle på Balkan siden tidlig på 90-tallet, først som støtte for FN-styrkene i regionen, og senere gjennom egne NATO-ledede operasjoner som IFOR, SFOR og KFOR. For andre gang på Balkan etterfølges en NATO-ledet operasjon av en EU-innsats. Forrige gang dette skjedde var i Makedonia i 2003. Denne gang vil EUs operasjon Althea etterfølge SFOR. NATO vil fortsatt ha en begrenset tilstedeværelse i Sarajevo gjennom det nyopprettede NATO-hovedkvarteret i Sarajevo. Iverksettelsen av Althea og NATO HQ Sarajevo skjer samtidig med avviklingen av SFOR.
Norge vil delta i operasjon Althea med to stabsoffiserer i EU-styrkens hovedkvarter, samt tre stabsoffiserer i et britisk-ledet hovedkvarter med base i Banja Luka. I denne styrken vil Norge også bidra med et mobilt liaison- og observasjonslag på 8-10 personer.
Norge har over lengre tid bidratt militært for å trygge sikkerhet og stabilitet på Balkan, og har i dag styrker i KFOR i Kosovo i tillegg til det nye bidraget i Bosnia-Hercegovina. Deltakelse i EUs operasjon Althea er en naturlig videreføring av Norges bidrag til forsvarssamarbeidet i EU. Norge har siden 2000 hatt et større antall stryker innmeldt i EUs strykeregister. Vi har også tidligere deltatt i EU-operasjoner, inkludert operasjon Concordia i Makedonia. Fra norsk side er det viktig å fortsatt understøtte arbeidet for stabilitet på Balkan, både under EU- og NATO-ledelse.