Historisk arkiv

Iverksettingsbrev for Forsvarsbygg

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Iverksettingsbrev for Forsvarsbygg

IVERKSETTINGSBREV FOR FORSVARSBYGG 2004 - PRESISERINGER, ENDRINGER OG TILLEGG NR. 3 - OPPFØLGING AV INNST. NR. 276 (2003- 2004), JF. DOK. NR. 8:82 (2003-2004) OM SALG AV ØSTRE BOLÆRNE

  1. Bakgrunn

Stortinget behandlet 17. juni 2004 Innst. S. nr. 276 (2003-2004), jf. Dok. nr. 8:82 (2003-2004) Om omgjøring av salget av Østre Bolærne, slik at eiendommen fortsatt blir i offentlig eie. Som følge av Stortingets behandling og vedtak ber Forsvarsdepartementet (FD) om at følgende presiseringer, endringer og tillegg legges inn i planverket og iverksettes.

  1. Stortingets vedtak - oppdrag til Forsvarsbygg (FB)

I

Stortinget ber Regjeringen om å sikre at forhandlinger mellom kjøper av Østre Bolærne, Brunstad Conference Senter A/S og Vestfold fylkeskommune og Nøtterøy kommune finner sted, og at Regjeringen bidrar til at partene kommer frem til en minnelig avtale, som for eksempel makeskifte, som sikrer at Østre Bolærne blir i offentlig eie, og blir benyttet til samfunnsnyttige formål, samt sikrer allmennheten fullverdig og fri adgang.

  1. Forutsetninger og merknader

I påvente av arbeid med å finne en løsning mellom Brunstad Conference Center A/S (BCC) og Vestfold fylkeskommune (VFK) og Nøtterøy kommune (NK), skal videre oppfølging mellom FB/Skifte Eiendom og BCC stilles i bero. De juridiske forpliktelsene FB har med overdragelse av angjeldende eiendom, bygg og anlegg på 26,5 mill kr til BCC er allerede pådratt.

  1. Oppdrag til FB

FB skal så raskt som mulig ta initiativet til at forhandlinger mellom kjøper av Østre Bolærne, BCC og VFK/NK finner sted. Samtidig skal FB være med å bidra til at partene kommer frem til en minnelig avtale som sikrer at Østre Bolærne blir i offentlig eie, blir benyttet til samfunnsnyttige formål og sikrer allmennheten fullverdig og fri adgang. FB skal i denne prosessen ta på seg rollen som fasilitator, og tilrettelegge for ovennevnte forhandlinger og bidra til å finne en tilfredsstillende løsning i saken. FD skal holdes løpende orientert om fremdrift i prosessen.

II

Stortinget ber Regjeringen foreta en gjennomgang av statens eiendommer som skal avhendes, spesielt med tanke på hvilke eiendommer som er interessante i forhold til allmennhetens muligheter til friluftsliv og/eller kulturhistorie, og utarbeider en plan for hvordan allemannsretten og/eller vern av slike eiendommer best ivaretas.

  1. Forutsetninger og merknader

Det skal utarbeides en total plan for samtlige statlige eiendommer som skal avhendes. Dette er et arbeid som vil måtte skje i et samarbeid mellom alle statlige forvaltere av eiendom. Det forutsettes at de respektive departement, med ansvar for etater som eier statlig eiendom, foretar en gjennomgang av sin portefølje av eiendom som skal avhendes.

  1. Oppdrag til FB

FB skal foreta en fullstendig gjennomgang av Forsvarets eiendommer, bygg og anlegg (EBA) som skal avhendes med tanke på hvilke eiendommer som er interessante i forhold til allmennhetens muligheter til friluftsliv og/eller kulturhistorie. FB skal videre støtte FD i arbeidet med å utarbeide en plan for hvordan allemannsretten og/eller vern av slike eiendommer best ivaretas for de av Forsvarets eiendommer som skal avhendes.

Målsettingen er at departementet skal komme tilbake med resultatet av en slik gjennomgang, med forslag til utarbeidelse av en plan, i forbindelse med fremleggelse av St.prp. nr. 1 (2004-2005).

I tilknytning til ovennevnte viser departementet til Innst. S. nr. 314 (2000-2001) jf. Dokument nr. 8:52 (2000-2001) - Om opprettelse av et fond for bevaring av festninger og andre militærhistoriske bygninger:

”Komiteen viser til St.prp. nr. 45 (2000-2001) Omleggingen av Forsvaret i perioden 2002-2005 hvor det i pkt. 6.4.2 redegjøres for forvaltning av eiendommer, bygg og anlegg. Det vises særskilt til at det for tiden pågår et samarbeid mellom Forsvaret og miljøvernmyndighetene om kartlegging og vurdering av de eiendommer som har stor betydning kulturhistorisk og/eller for naturvern og allmennhetens muligheter til friluftsliv og at det nylig er utarbeidet en landvernplan for kulturminner.”

FB skal gi en snarlig tilbakemelding om status og iverksette eventuelle tiltak for å sluttføre dette arbeidet.

III

Stortinget ber Regjeringen klargjøre retningslinjene for salg av Forsvarets eiendommer slik at forholdet og hensynet til allemannsretten, friluftsliv, kulturhistoriske verdier, lokale og regionale myndigheter blir klarere.

  1. Forutsetninger og merknader

FD vil etablere en intern arbeidsgruppe med det formål å gjennomgå retningslinjer for salg av Forsvarets eiendom, og sørge for at disse er tilstrekkelig klare. I arbeidet søkes kontakt med andre relevante departement, herunder Finansdepartementet og Miljøverndepartementet.

  1. Oppdrag til FB

FB skal, gjennom deltakelse i arbeidsgruppen, støtte FD i arbeidet med å klargjøre retningslinjene for salg av Forsvarets eiendommer slik at forholdet og hensynet til allemannsretten, friluftsliv, kulturhistoriske verdier, lokale og regionale myndigheter blir tydeligere.

Arbeidsgruppen skal ha som målsetting at departementet skal legge frem en klargjøring av retningslinjene i St.prp. nr. 1 (2004-2005).

IV

Dokument nr. 8:82 (2003-2004) - forslag fra stortingsrepresentantene Sylvia Brustad, Marit Nybakk og Anne Helen Rui om omgjøring av salget av Østre Bolærne, slik at det fortsatt blir i offentlig eie - vedlegges protokollen.

  1. Forutsetninger og merknader

Ingen oppfølging.