Historisk arkiv

Ny styringsform for domstolene - Egen domstoladministrasjon opprettes i Trondheim

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Justis- og politidepartementet

– Regjeringen foreslår å etablere en ny domstoladministrasjon utenfor Justisdepartementet. Vi mener det er riktig med en mer uavhengig domstoladministrasjon enn den vi har i dag. Vi tror dette vil markere domstolenes selvstendige stilling i samfunnet bedre, og gi mulighet til å tilby mer publikumsvennlige tjenester, sier justisminister Hanne Harlem. Se Odelstingsproposisjonen. (02.03.2001)

Pressemelding

Nr.: 38-2001
Dato: 02.03.2001
Kontaktperson: Prosjektleder Geir Engebretsen, telefon 22 24 54 38

Ny styringsform for domstolene – Egen domstoladministrasjon opprettes i Trondheim

– Regjeringen foreslår å etablere en ny domstoladministrasjon utenfor Justisdepartementet. Vi mener det er riktig med en mer uavhengig domstoladministrasjon enn den vi har i dag. Vi tror dette vil markere domstolenes selvstendige stilling i samfunnet bedre, og gi mulighet til å tilby mer publikumsvennlige tjenester, sier justisminister Hanne Harlem.

– Vi ønsker å bidra til å bygge opp profesjonelle fagmiljø også i regionale sentra, og foreslår derfor at domstoladministrasjonen etableres i Trondheim. Dette er med på å gi gode og varierte arbeidsplasser i alle deler av landet, sier justisminister Hanne Harlem om Odelstingsproposisjon Om lov om endringer av domstolloven som ble lagt frem i statsråd fredag. Forslaget representerer en prinsipielt viktig reform og en endring på en snart 200 år gammel tradisjon med direkte styring fra Justisdepartementet av domstolene i administrative spørsmål.

I dag administreres domstolene av Justisdepartementets domstolavdeling og Rettsvesenets IT- og fagtjeneste. Hovedprinsippet i Regjeringens forslag er at den nye domstoladministrasjonen ikke lenger skal være undergitt alminnelig instruksjonsrett fra Justisdepartementet. Dette vil markere domstolenes uavhengighet og tydeliggjøre skillet mellom dømmende makt (domstolene) og utøvende makt (Regjeringen og departementene) bedre.

Styringen av domstoladministrasjonen vil skje ved lovgivning og ved at Stortinget gir retningslinjer for domstoladministrasjonens arbeid gjennom behandling av den årlige budsjettproposisjonen. Meningen er at domstoladministrasjonen skal ha betydelig handlefrihet innenfor disse generelle retningslinjene. Dagens ordning hvor Justisdepartementet kan instruere domstolene i administrative spørsmål, vil opphøre. Regjeringen skal i spesielle tilfeller kunne instruere domstoladministrasjonen i enkeltsaker, ved kongelig resolusjon.

Den nye domstoladministrasjonen skal ha et eget, bredt sammensatt styre som sitt øverste organ.

Planen er at den nye domstoladministrasjonen skal bemannes med om lag 65 personer, som tilsvarer det antall som i dag arbeider med disse spørsmål i Justisdepartementet og RIFT. Av disse ventes de aller fleste å ha høyere utdanning. Ved å plassere domstol-administrasjonen i Trondheim, ønsker Regjeringen å bidra til en god regional balanse i etableringen av nye statlige arbeidsplasser.

Regjeringens forslag er en del av Odelstingsproposisjon nr. 44 (2000-2001). Lovforslaget er Regjeringens oppfølging av utredningen i NOU 1999:19 Domstolene i samfunnet, der Domstolkommisjonen ledet av høyesterettsjustitiarius Carsten Smith, foreslo omfattende reformer.

Se også pressemelding om videre reformer i domstolene.

Se Ot.prp. nr. 44