Historisk arkiv

Rundskriv F-051-00

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet

Regler for rangering av søkere til studier i ernæring, farmasi og medisin ved universitetene fra og med opptak til studieåret 2002- 2003 (21.11.00)

Rundskriv
F-051-00

Saksnr. 99/5656

21.11.2000

[]

Universiteter og høgskoler
Samorda opptak

Regler for rangering av søkere til studier i ernæring, farmasi og medisin ved universitetene fra og med opptak til studieåret 2002-2003

Bakgrunn

I St. meld. nr. 42 (1996-97) la regjeringen frem forslag til prinsipper for rangering av søkere ved opptak til grunnutdanninger ved universiteter og høgskoler. Ved behandling av Innst. S. nr. 49 (1996-97) sluttet Stortinget seg til hovedinnholdet i meldingen.

Et utkast til nytt regelverk for rangering ble sendt på høring høsten 1999. Ny felles forskrift om rangering av søkere ved opptak til grunnutdanninger ved universiteter og høgskoler ble fastsatt 14. desember 1999. Forskriften gir Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet hjemmel til å fastsette unntak fra og tillegg til hovedbestemmelsene.

For opptak til studieåret 2000/2001 var følgende studier unntatt fra deler av forskriften:

  • medisin
  • farmasi
  • ernæring

Unntaket var i første omgang tidsbegrenset til studieåret 2000/2001, og innebar at søkerne til disse studiene skulle rangeres etter samme regelverk som for opptak til studieåret 1999/2000. Dette unntaket er senere blitt videreført, og skal også gjelde opptak til studieåret 2001/2002, jf brev av 20. september 2000 fra departementet til universitetene.

Målet for arbeidet med nye regler for rangering av søkere til grunnutdanninger ved universiteter og høgskoler, har vært å få ett felles regelverk for alle institusjoner underlagt lov om universiteter og høgskoler.

Departementet har vurdert hvorvidt enkelte studier skal unntas fra hele eller deler av forskriften. Etter en ny gjennomgang og kontakt med berørte fagmiljøer, har departementet nå besluttet at følgende regler skal gjelde fra og med opptak til studieåret 2002/2003:

For ernæring og farmasi:

De felles reglene for rangering, slik de er fastsatt i forskrift om rangering av søkere ved opptak til grunnutdanninger ved universiteter og høgskoler, skal gjelde fullt ut for opptak til studiene i ernæring og farmasi.

For medisin:

De felles reglene for rangering som fastsatt i forskrift om rangering av søkere ved opptak til grunnutdanninger ved universiteter og høgskoler, skal gjelde med enkelte unntak/tilpasninger. De spesielle bestemmelsene som skal gjelde for opptak til medisin fra og med opptak til studieåret 2002/2003 vil bli innarbeidet som endringer i den felles rangeringsforskriften. Departementet har fastsatt endringer i følgende kapitler (og paragrafer):

Kapittel 2 Kvoter (§ 2-2 Primærvitnemålskvote)

Kapittel 3 Poengberegning (§ 3-16 Tilleggspoeng for alder, § 3-17 Tilleggspoeng for høgre utdanning, ett år på folkehøgskole, siviltjeneste eller militær førstegangstjeneste)

Kapittel 5 Ikrafttredelse (§ 5-1 Ikrafttredelse)

De ovenfor nevnte paragrafer med endringer følger som vedlegg.

Kommentarer til de vedlagte forskriftsendringene som skal gjelde for opptak til medisin:

Til § 2-2 Primærvitnemålskvote

Som det går fram av forskriftsendringen skal 50 % av studieplassene ved medisin avsettes til primærvitnemålskvote med samme vilkår som gjelder for andre studier, slik at bare søkere under 22 år i opptaksåret kan vurderes i denne kvoten på grunnlag av sine skolepoeng.

Til § 2-3 Andre kvoter

Det er ikke gjort endringer i denne paragrafen. Departementet gjør imidlertid oppmerksom på at vi har vurdert universitetenes ønsker om å videreføre en egen kvote for individuell vurdering. Etter en helhetlig vurdering er departementet kommet fram til at søkere som ikke kan poengberegnes og søkere som ber om spesiell vurdering, skal vurderes i ordinær kvote sammen med de øvrige søkerne. Dette er i overensstemmelse med de regler som gjelder for opptak til øvrige studier.

Departementet har også merket seg at det ved Universitetene i Bergen og Tromsø er avsatt inntil 2 studieplasser for samiske søkere. Vi viser imidlertid til at det i gjeldende regelverk for medisin ligger ulike kriterier til grunn for disse kvotene. Departementet forutsetter at universitetene også i framtiden vil ønske spesielle kvoter der for eksempel etnisk bakgrunn/språk eller stedstilknytning kan legges til grunn. Vi viser her vi til at Universitetet i Tromsø har bedt departementet se på mulighetene for å utarbeide felles retningslinjer bl.a. for kvotetilhørighet for samiske søkere. Departementet har med bakgrunn bl.a. i dette brevet valgt å utsette spørsmålet om spesielle kvoter.

Til § 3-16 Tilleggspoeng for alder, siste ledd

Søkere til medisin får ikke tilleggspoeng for alder, men skal kunne få tilleggspoeng for relevant arbeidspraksis. Se for øvrig kommentarer til § 3-17.

Til § 3-17 Tilleggspoeng for høgre utdanning, ett år på folkehøgskole, siviltjeneste eller militær førstegangstjeneste, og relevant arbeidspraksis:

Denne paragrafen er endret og utvidet slik at punkt A gjelder for alle andre studier som omfattes av forskriften, bortsett fra medisin som har egne regler. De spesielle reglene som skal gjelde for medisin er fastsatt under punkt B.

B: Spesielt for opptak til medisin:

Som det går fram av dette punktet, kan søkere til medisin som vurderes på grunnlag av 3 årig videregående opplæring eller fagbrev/svennebrev få maksimalt 12 tilleggspoeng.

Vi viser til at det for opptak til medisin tidligere er gitt tilleggspoeng for lønnet arbeidspraksis. I de nye bestemmelsene er deler av dette videreført, men det er innført et tilleggsvilkår som innebærer at praksis som kan gi tilleggspoeng, må være relevant for studiet.

For øvrig viser vi til bestemmelsen om at avbrutt profesjons- og yrkesutdanninger ikke kan gi tilleggspoeng.

Søkere som vurderes etter 23/5-regelen kan få maksimalt 3 tilleggspoeng.

Departementet understreker at de spesielle reglene som skal gjelde for medisin, ikke skal iverksettes før fra og med opptak til studieåret 2002/2003. For opptak til studieåret 2001/2002 vil dagens regler gjelde. Samtidig er vi kjent med at søkere til medisin er opptatt av planlegging, og at endringer bør kunngjøres i god tid, og vi anmoder om at de nye reglene gjøres kjent for potensielle søkere til senere års opptak.

Med henvisning til bestemmelsene om tilleggspoeng for relevant arbeidspraksis og restriksjonen om at det ikke skal gis tilleggspoeng for avbrutt profesjons- og yrkessutdanning på høgskolenivå, og bestemmelsen om at departementet kan gi retningslinjer, ber vi om at universitetene snarest og innen 15. desember 2000, utarbeider og oversender til departementet følgende:

  • et felles utkast til kriterier og veiledende liste over relevant arbeidspraksis som skal legges til grunn for at søkerne skal kunne få tilleggspoeng for slik praksis.
  • et felles utkast til liste over profesjons- og yrkesutdanninger som ikke skal gi tilleggspoeng med mindre utdanningene er fullført

Departementet tar sikte på en umiddelbar kunngjøring av disse listene, samtidig som vi forutsetter at universitetene vil veilede potensielle søkere.

Med hilsen

Jan S. Levy e.f.
ekspedisjonssjef

Bjørn Tore Kjellemo
avdelingsdirektør

Vedlegg

Kopi:
Det norske universitets- og høgskolerådet
Private høgskoler
Norgesnettrådet
Statens utdanningskontorer
Fylkeskommunene
Videregående skoler
Private videregående skoler
Arbeidskontorene
Studentorganisasjonene
Elevorganisasjonene
Justisdepartementet

Vedlegg til rundskriv F-51-00, datert 21.november 2000.

Det er 21. november 2000 foretatt endringer i Forskrift om rangering av søkere ved opptak til grunnutdanninger ved universiteter og høgskoler, fastsatt av Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet 14. desember 1999 med hjemmel i lov av 12. mai 1995 nr. 22 om universiteter og høgskoler § 39 nr. 3.

Endringene som skal gjelde fra og med opptak til studieåret 2002/2003er markert ved understreking og uthevet trykk:

KAPITTEL 2 KVOTER

§ 2-2 Primærvitnemålskvote

Kvoten omfatter søkere som ikke fyller mer enn 21 år i søknadsåret ogsom

  • enten har dokumentert primærvitnemål eller tilsvarende dokumentasjon for videregående opplæring, for slik utdanning avsluttet våren 2000 eller senere
  • eller har dokumentasjon for fullført og bestått videregående opplæring avsluttet 1999 eller tidligere.

For at dokumentasjon for videregående opplæring avsluttet 1999 eller tidligere skal telle i primærvitnemålskvoten, forutsettes det at den er gjennomført på normert tid. Unntak fra dette kan gjøres dersom det foreligger særskilte grunner til avbrudd i skolegangen. Som særskilt grunn regnes sykdom, militær eller sivil førstegangstjeneste, svangerskap, ett år på folkehøgskole eller ett år som utvekslingselev .

Søkere i primærvitnemålskvoten kan dokumentere generelle eller spesielle opptakskrav og fag som gir fordypningspoeng eller realfagspoeng i form av tilleggsdokumentasjon.

Søkere i primærvitnemålskvoten rangeres på grunnlag av bestemmelsene i § 3-2, § 3-5, § 3-6, § 3-11, § 3-12, § 3-13, § 3-14 og § 3-15, eventuelt etter § 4-2 eller § 4-3.

40% av studieplassene skal tilbys søkere i primærvitnemålskvoten. Søkere som ikke blir tatt opp i primærvitnemålskvoten konkurrerer videre i ordinær kvote.

50 % av studieplassene ved medisinstudiet skal tilbys søkere i primærvitnemålskvoten.

Departementet kan unnta enkelte studier fra kravet om primærvitnemålskvote.

§ 3-16 Tilleggspoeng for alder

For søkere utenom primærvitnemålskvoten med fullført og bestått minst 3-årig videregående opplæring eller fag-/svennebrev gis det 2 alderspoeng pr. år fra og med det året søkeren fyller 20 år, og maksimalt 8 poeng.

For søkere som er kvalifisert på grunnlag av 23 års alder og 5 års yrkeserfaring m.v., gis det 2 alderspoeng pr. år fra og med det året søkeren fyller 24 år, og maksimalt 8 poeng.

Det gis ikke tilleggspoeng for alder ved opptak til medisin.

§ 3-17 Tilleggspoeng for høgre utdanning, ett år på folkehøgskole, siviltjeneste eller militær førstegangstjeneste, og relevant arbeidspraksis.

A For alle studier bortsett fra medisin gjelder følgende regler:

Det gis 3 tilleggspoeng for:

enten et fullført årsstudium eller samlet 20 vekttall ved universitet eller høgskole

eller ett år på en folkehøgskole med godkjent skoledokumentasjon

eller fullført militær førstegangstjeneste eller siviltjeneste

Et fullført halvårig studium eller 10 vekttall gir 1,5 poeng. Dette gjelder også for examen philosophicum med påbyggingsstudier, som samlet utgjør et førstesemesterstudium, eller examen philosophicum i kombinasjon med 5 vekttall.

Examen philosophicum gir 1 poeng.

Det gis maksimalt 3 tilleggspoeng etter denne bestemmelsen.

Det gis ikke tilleggspoeng for relevant arbeidspraksis

B For opptak til medisin gjelder følgende regler:

For opptak til medisin gis det tilleggspoeng for høgre utdanning, lønnet relevant arbeidspraksis, militær /sivil førstegangstjeneste eller folkehøgskole. Det kan maksimalt gis 12 tilleggspoeng.

Søkere som vurderes etter regelen om 23 års alder og 5 års utdanning/yrkeserfaring gis ikke tilleggspoeng for høgre utdanning og/eller relevant arbeidspraksis.

1. Høgre utdanning:

Det gis inntil 12 tilleggspoeng for høyere utdanning etter følgende skala:

5-9 vekttall gir 1 poeng
10-14 vekttall gir 2 poeng
15-19 vekttall gir 3 poeng
20-24 vekttall gir 5 poeng
25-29 vekttall gir 6 poeng
30-34 vekttall gir 7 poeng
35-39 vekttall gir 9 poeng
40-> vekttall gir 12 poeng

Avbrutt profesjons- og yrkesutdanning gir ikke tilleggspoeng.

Departementet kan gi nærmere retningslinjer.

2. Relevant arbeidspraksis

Det gis inntil 10 tilleggspoeng for sammenhengende relevant praksis i minst ^2 år på samme arbeidsplass i full lønnet stilling. Departementet kan gi nærmere retningslinjer.

Tilleggspoeng for relevant arbeidspraksis gis etter følgende skala:


^2 års sammenhengende relevant praksis gir 2 poeng
^2 år-1 år - 0,5 poeng pr. måned
1 års praksis gir 5 poeng
1-1^2 år - 0,33 poeng pr måned
1 ^2 år gir 7 poeng
1 ^2 år - 2 år - 0,5 poeng pr. måned
2 års sammenhengende praksis gir 10 poeng

Tilleggspoeng for relevant praksis avrundes til 1 desimal.

3. Folkehøgskole eller militær-/sivil førstegangstjeneste

Det gis 3 tilleggspoeng for

enten ett år på en folkehøgskole med godkjent skoledokumentasjon

eller fullført militær førstegangstjeneste eller siviltjeneste.

Søkere som vurderes etter 23/5-regelen får ikke tilleggspoeng for eventuell folkehøgskole eller militær-/sivil førstegangstjeneste som inngår i den generelle studiekompetansen (opptaksgrunnlaget).

KAPITTEL 5 IKRAFTTREDELSE

§ 5-1 Ikrafttredelse

Denne forskrift trer i kraft fra og med opptak til studieåret 2000/2001, og erstatter eksisterende regelverk for de aktuelle studiene. Samtidig oppheves midlertidig forskrift om opptak til grunnutdanninger ved statlige høgskoler av 20. november 1995 og forskrift om utfyllende regler for beregning av tilleggspoeng for faglig fordypning, realfagspoeng og bonuspoeng for fag og studieretninger fra videregående skole av 20. november 1995. Videre oppheves den myndighet universiteter og vitenskapelige høgskoler ble gitt i brev av 13. oktober 1997 til å videreføre lokalt fastsatt regelverk for opptak til grunnutdanninger ved egne institusjoner.

De endringene i forskriften som gjelder for opptak til medisin, trer i kraft fra og med opptak til studieåret 2002/2003. Samtidig oppheves eksisterende reglement for opptak til det medisinske studium ved universitetene i Bergen, Oslo, Tromsø og Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet.