Historisk arkiv

- Regjeringen gir Oslo større ansvar!

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Pressemelding

Nr.: 52/2003
Dato: 09.05.2003

- Regjeringen gir Oslo større ansvar!

Oslo får overta områdene familievern, Aetats kvalifiseringstiltak for arbeidssøkere og forsøpling av offentlige uterom som en forsøksordning. Dette går frem av storbymeldingen som Regjeringen legger frem i dag. Den gir storbyene ansvaret for flere oppgaver som i dag er statlige eller fylkeskommunale for en periode på fire år fra 1. januar 2004.

Forsøk med kommunalt ansvar for Aetats kvalifiseringstiltak vil inkludere inntil fire bydeler. Ordningen vil kun gjelde for personer som er langtids sosialhjelpsmottakere. Gjennom forsøksordningen får kommunen også overta ansvaret for deler av familievernet.

- Regjeringen ønsker å gi Oslo ansvar for Aetats kvalifiseringstiltak for langtids sosialhjelpsmottakere. Dette kan gi brukerne en enklere, tryggere og en mer individuell behandling og sikre at brukerne ikke blir kasteballer mellom ulike forvaltningsnivåer. Forsøket gir kommunen større mulighet til å se velferdsordningene i sammenheng med andre viktige kommunale oppgaver, uttaler kommunal- og regionalminister Erna Solberg.

- Også når det gjelder barne- og familievernet er det viktig å se organisering og ansvarsfordeling i sammenheng, sier kommunalministeren.
- Familievernkontorene er et lavterskeltilbud som har sterk tilknytning til primærhelsetjenesten. Barneverntjenesten vil kunne dra veksler på familieverntjenesten i forebyggende sammenheng, blant annet i forbindelse med familieproblematikk som kriseintervensjon, vold i familien eller etnisitet.

- Og når vi gir Oslo ansvaret for oppfølging av forsøpling av offentlige uterom, har det blant annet sammenheng med at vi ser at det kan være en mer effektiv måte å organisere dette arbeidet på, spesielt i de større byene, fortsetter Solberg.

- Gjennom disse og tilsvarende forsøk i de andre storbyene følger Regjeringen opp en overordnet politikk som innebærer at flere oppgaver skal løses og beslutninger fattes nærmest mulig innbyggerne. Dette styrker lokaldemokratiet og innbyggernes mulighet til å påvirke innholdet i tjenestene, avslutter Solberg.

Her finner du storbymeldingen.