Historisk arkiv

Distriktspolitisk redegjørelse 1998

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Pressemelding

30. april 1998

Distriktspolitisk redegjørelse 1998

Regjeringen satser på ungdom og kvinner i distriktspolitikken

I dag presenterte kommunal- og regionalminister Ragnhild Queseth Haarstad sentrumsregjeringens opplegg for en styrket distriktspolitisk innsats for Stortinget. Innholdet i redegjørelsen er preget av at vi nå opplever en meget sterk sentralisering.

- Hvis utviklingen fortsetter, kan den gi store og uopprettelige følger for bosettingen i mye av landet, sa kommunal- og regionalminister Ragnhild Queseth Haarstad. - I de senere årene har mer enn halvparten av kommunene hatt nedgang i folketallet. Om lag 160 kommuner ville hatt befolkningsnedgang de siste par årene også uten netto utflytting. Dette skyldes omfattende "forgubbing" og at barnekullene ikke er store nok til at folketallet opprettholdes.

- Hovedgrepet i distriktspolitikken vil i enkleste forstand dreie seg om bedre samordning - og en bred innsats på alle de områdene som har betydning for den regionale utviklingen. I departementene tas det en rekke avgjørelser som har langt større betydning for utviklingen i distriktene enn mitt departements innsats alene, sa kommunalministeren. Nå får alle departementene krav om å vurdere konsekvensene for distriktene før sakene blir lagt frem for Stortinget.

Situasjonen er alvorlig og gir behov for mange og sterke tiltak, særlig når det gjelder målgruppene ungdom, kvinner, tilbakeflyttere og innflyttere. - Vi må basere tiltakene på at stadig flere i disse målgruppene har høyere utdanning og stiller krav til det sted de skal bo, arbeide og leve, sa kommunalministeren.

Redegjørelsen inneholder en rekke nye tiltak innen fire prioriterte innsatsområder. De 4 innsatsområdene som regjeringen prioriterer skal være svar på de store utfordringene som er nevnt:

  • Vi vil iverksette personorienterte tiltak for å påvirke flytting og befolkningsutvikling generelt.
  • Vi vil tilrettelegge for nye arbeidsplasser som er attraktive for dagens ungdom.
  • Vi vil redusere avstandsulemper av betydning for både enkeltpersoner og bedrifter som kan gi de attraktive arbeidsplassene.
  • Vi vil iverksette et arbeid med profilering og lokalsamfunnsutvikling som både synliggjør distriktenes kvaliteter som bostedsalternativ - og forløser konkrete utviklingstiltak som gjør distriktene mer attraktive for ungdom og kvinner.

- De konkrete forslagene som foreslås vil følges opp i 1999 gjennom en økning i statsbudsjettet, sier kommunal- og regionalminister Ragnhild Queseth Haarstad.

Redegjørelsen ligger på Internett (adresse: linkdoc016005-990630#dochttp://odin.dep.no/krd/publ/publ.html)

Lagt inn 30. april 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen