Hvor mye tjenester produserer kommunene?
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Bondevik II
Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet
TBU sin desemberrapport 2004
Pressemelding | Dato: 06.12.2004 | Sist oppdatert: 24.10.2006
Nye beregninger av produksjonsindeksen for 375 kommuner vises i desemberrapporten fra Det tekniske beregningsutvalget for kommunal og fylkeskommunal økonomi. (07.12.2004)
Pressemelding fra Det tekniske beregningsutvalg for kommunal og fylkeskommunal økonomi (TBU)
Dato: 07.12.2004
Hvor mye tjenester produserer kommunene?
- produksjonsindeks for kommunale tjenester beregnet for
2003
Nye beregninger av produksjonsindeksen for 375 kommuner vises i desemberrapporten fra Det tekniske beregningsutvalget for kommunal og fylkeskommunal økonomi. Hvor mye tjenester som kommunen produserer har klar sammenheng med inntektsnivået, men det er også store forskjeller mellom kommuner med om lag samme inntektsnivå.
En produksjonsindeks er et samlemål for kommunenes tjenesteproduksjon basert på produksjonsindikatorer for de ulike sektorer. Den indeksen som beregnes omfatter barnehager, grunnskole, primærhelsetjeneste, pleie og omsorg, barnevern og sosialkontortjenester. Basert på data fra 2003 vises i rapporten produksjonsindeksen for 375 av landets kommuner. Indeksen ble også beregnet i 2001 og 2002.
Analysene viser en klar sammenheng mellom produksjonsindeksen og inntektsnivå. Kommuner med gode økonomiske rammebetingelser har gjennomgående høyere produksjon enn kommuner med dårlige økonomiske rammebetingelser. Små kommuner og kommuner i Nord-Norge har gjennomgående høy verdi på produksjonsindeksen, noe som har sammenheng med høyt inntektsnivå og lav arbeidsgiveravgift.
Selv om det er en systematisk sammenheng mellom produksjonsindeksen og inntekter, er det betydelig variasjon i produksjonsindeksen mellom kommuner med om lag samme inntektsnivå. En vesentlig del av denne variasjonen kan forklares med at produksjonsindeksen ikke fanger opp alle aspekter ved tjenesteproduksjonen og at korrigert inntekt ikke gir et fullstendig bilde av kommunenes økonomiske rammebetingelser. Variasjonen har også sammenheng med forskjeller i effektivitet mellom kommunene.
Priv. til red.
Det tekniske beregningsutvalg for kommunal og fylkeskommunal
økonomi er et partssammensatt utvalg for rapportering, statistisk
bearbeidelse og faglig vurdering av data som gjelder økonomien i
kommunene og fylkeskommunene. Utvalget er bl.a sammensatt av
medlemmer fra Kommunenes Sentralforbund, Kommunal- og
regionaldepartementet, Finansdepartementet og Statistisk
sentralbyrå. Nærmere opplysninger ved Utvalgets leder professor
Lars-Erik Borge, NTNU, tlf. 73 59 19 41 eller 99 00 46 11, eller
ved utvalgets sekretariat i Kommunal- og regionaldepartementet på
tlf. 22 24 72 29/34.
- Utvalgets høstrapport 2004 (utgitt 7. desember 2004)