Historisk arkiv

Sterkeste inntektsvekst i kommunesektoren på 15 år

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Pressemelding fra TBU 11.12.06

Pressemelding fra det tekniske beregningsutvalg for kommunal og fylkeskommunal økonomi (TBU)


Dato: 07.12.06

Sterkeste inntektsvekst i kommunesektoren på 15 år

Kommunesektorens inntektsvekst i 2006 blir den høyeste siden 1991. Dette, i tillegg til at veksten i 2004 og 2005 var klart høyere enn i årene før, har bidratt til høyere aktivitet i kommunesektoren. Inntektsveksten de senere årene har i tillegg gjort det mulig å styrke den økonomiske balansen i kommunesektoren.

Dette går fram av høstrapporten 2006 fra Det tekniske beregningsutvalg for kommunal og fylkeskommunal økonomi. Rapporten omfatter utviklingen i kommuneøkonomien og kommunal tjenesteproduksjon de senere år.

Justert for prisstigningen vokste kommunesektorens inntekter med 5,1 prosent i 2006. Dette er den høyeste prosentvise realinntektsveksten siden 1991. Samtidig anslås den samlede aktivitetsveksten i 2006 til 1,9 prosent. Aktivitetsveksten kan både knyttes til vekst i utførte timeverk og vekst i investeringene. Utførte timeverk anslås å øke med 1,8 prosent.

Siden inntektsveksten i 2006 ligger betydelig over aktivitetsveksten, tilsier dette at netto driftsresultat vil bli ytterligere styrket i 2006. Utvalget betrakter netto driftsresultat som hovedindikatoren for økonomisk balanse i kommunesektoren. Netto driftsresultat økte fra 2,2 prosent i 2004 til 3,6 prosent av inntektene i 2005 etter å ha ligget på et relativt lavt nivå de fem foregående årene. Utvalget forventer en ytterligere styrking av netto driftsresultat i 2006. For å kunne sette av tilstrekkelig ressurser til å investere i framtidig tjenestetilbud, bør netto driftsresultat i kommunesektoren over tid ligge på om lag 3 prosent av inntektene.

Veksten i utførte timeverk indikerer at det har vært vekst i den kommunale tjenesteproduksjonen i 2006. Utviklingen i tjenestetilbudet må ses i sammenheng med kommunesektorens økonomiske situasjon. Sektoren har i 2004, 2005 og 2006 hatt en vesentlig høyere inntektsvekst enn i de tre foregående årene, noe som har bidratt til høyere aktivitet i sektoren. Deler av inntektsveksten er imidlertid også benyttet til å styrke kommunesektorens økonomi og dekke inn tidligere underskudd, etter flere år med svak økonomi og ubalanse mellom inntekter og utgifter. Styrking av netto driftsresultat og det faktum at sektoren etter flere år med akkumulert underskudd nå samlet sett har et akkumulert netto mindreforbruk (udisponert netto driftsresultat) indikerer at den økonomiske handlefriheten er vesentlig forbedret og at behovet for tilpasninger i driften er redusert.

Priv. til red.

Det tekniske beregningsutvalg for kommunal og fylkeskommunal økonomi er et partssammensatt utvalg for rapportering, statistisk bearbeidelse og faglig vurdering av data som gjelder økonomien i kommunene og fylkeskommunene. Utvalget er sammensatt av medlemmer bl.a. fra KS, Kommunal- og regionaldepartementet, Finansdepartementet og Statistisk sentralbyrå. Nærmere opplysninger ved utvalgets leder Einar Bowitz, forsker ved ECON Analyse, tlf. 92 69 41 36, eller ved utvalgets sekretariat i Kommunal- og regionaldepartementet på tlf. 22 24 72 34/29.