Historisk arkiv

En viktig dag for det samiske og hele befolkningen i Norge

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Statsråd Erna Solberg

En viktig dag for det samiske og hele befolkningen i Norge

Tale i anledning av samefolkets dag 6. februar på Oslo rådhus.

Det er med stor glede jeg er tilstede på Oslo rådhus i dag for å delta i feiringen av samefolkets dag i Oslo. Vi har i dag vært vitne til at både det norske og det samiske flagget er blitt heist i Rådhusets borggård. At Oslo kommune har valgt å heise det samiske flagget på samefolkets dag er en flott gest til samer bosatt i Oslo. Det er også en hilsen og æresbevisning fra landets hovedstad til alle samer uavhengig hvor de måtte bo i Norge. Ved å flagge med begge flaggene har Oslo kommune synliggjort samisk kultur som en del av Oslos bybilde.

Regjeringen fremmet rett før jul forslag om å hjemle bruken av det samiske flagget i lov om flagging fra kommunens offentlige bygninger og i sameloven. Som ”sameminister” er det derfor en glede å se at Oslo kommune for første gang markerer samefolkets dag og flagger med det samiske flagget. Jeg vil benytte anledningen til å oppfordre andre kommuner om å følge Oslo kommunes eksempel. Det gleder meg også å kunne fortelle at det samiske flagget i dag vaier utenfor både Stortinget og Regjeringsbygget.

Samefolkets dag er en viktig dag for det samiske og hele befolkningen i Norge fordi det er et samlingspunkt for det samiske folk og samtidig en markering av erkjennelsen av at staten Norge er bygget på territoriet til to folk, nordmenn og samer. Samefolkets dag er også en viktig markering av det samiske fellesskapet på tvers av landegrensene. På denne dag går samer i Norge, Sverige, Finland og Russland sammen og feirer minnet om det første samelandsmøtet i Trondheim 6. februar 1917. Dette landsmøtet var et viktig vendepunkt for det samepolitiske arbeidet og la grunnlaget for den samepolitiske prosessen som i de siste tiårene har ført til et vendepunkt i samenes situasjon i Norden.

Det samiske folk har opp gjennom forrige og dette århundret selv bidratt til å legge grunnlaget for den samepolitikken vi har i dag. De samiske organisasjoners og senere Sametingenes arbeide har likeså videreført den samiske arven slik at samisk kultur i dag fremstår som sterk og levekraftig. Vi ser at den samiske kultur blomstrer i mange områder og at flere og flere åpner døren og slipper inn over seg sin samiske identitet og tar del i det samiske fellesskapet. Sametinget spiller her en viktig rolle i sitt utrettelige arbeide for det samiske folk og synliggjøringen av det samiske fellesskap i det norske samfunnet.

Det samiske folk har gjennom prosessen for revitalisering og styrking av samisk kultur som har pågått i dette århundret hatt behov for å skape symboler som hele det samiske folk kan samle seg om. Disse symbolene er av stor betydning for å skape og bekrefte en felles samisk identitet på tross av at samer i de 4 land lever under til dels svært forskjellige forhold. Både det samiske flagget og samefolkets dag er viktige symboler i denne sammenheng.

En viktig oppgave for det nordiske arbeidet omkring samiske spørsmål i tiden fremover blir å legge forutsetningene til rette for en nærmere samarbeid mellom samiske organisasjoner, institusjoner og enkeltpersoner i Norge, Sverige og Finland. Arbeidet med å utvikle en nordisk samekonvensjon, som er satt i gang etter beslutning fra de ansvarlige ministrene i de tre land, vil være viktig i denne sammenheng. En ekspertgruppe med representanter fra departementene og sametingene i de tre land, ledet av høyesterettsjustitiarius Carsten Smith, har fått i oppgave å utarbeide utkast til en nordisk samekonvensjon.

Regjeringen arbeider for at mangfoldet i det norske samfunnet skal være slik at etniske grupper skal kunne leve side om side med gjensidig respekt. Denne markeringen har en viktig symboleffekt i å understreke gjennom flagg og andre symboler at det samiske samfunnet og den samiske kultur er likeverdig og komplementær til majoritetssamfunnet og majoritetens kultur.

Gratulerer med dagen!!!!