Historisk arkiv

Internasjonalt fag- og formidlingssenter for reindrift — åpning 2. september 2005

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Innlegg av statssekretær Ellen Inga O. Hætta ved åpningen av reindriftens internasjonale fag- og formidlingssenter i Kautokeino 02.09.2005

Innlegg av statssekretær Ellen Inga O. Hætte ved åpningen av reindriftens internasjonale fag- og formidlingssenter i Kautokeino 2. september 2005 (07.09.2005)

Statssekretær Ellen Inga O. Hætta

Internasjonalt fag- og formidlingssenter for reindrift – åpning 2. september 2005

Samisk versjon

Innlegg ved åpningen av senteret i Kautokeino

Kjære arrangører, gjester og forsamling!

Jeg vil benytte anledningen til å gratulere verdens reindriftsfolk og oss andre med et nytt og unikt internasjonalt reindriftssenter. Senteret skal bidra til å skape større forståelse for en næring og levemåte som har vært utøvet i hundrevis av år fram til i dag. Reindriften har gitt livsgrunnlag til flere titalls ulike urfolksgrupper. Senteret skal også bidra til å opprettholde og videreutvikle en bærekraftig reindrift i nordområdene.

Reindriften utøves i et subarktisk område i den nordlige jordklode og er tilpasset klimamessige forhold og betingelser som ikke gir mange valg for næringsutøvelse. Til tross for det, reindriften har vært - og er - tilpasset til å utøves nettopp her. Reindriftsområdene i verden er først i moderne tid blitt viktige for også andre næringsinteresser, spesielt gruveselskaper og olje- og gassindustrien.

Det var en historisk hendelse da reindriftsfolk, byråkrater og forskere fra Norge for 15 år siden tok kontakt og besøkte reindriftsfolk og forskningsmiljøer i øst-Sibir. Dermed var det første grunnlaget for et internasjonalt reindriftssamarbeid lagt. Dette nye internasjonale senteret føyer seg i samarbeidskjeden og skal virke som en viktig arena og knutepunkt for samhandling og utveksling av erfaringer og kunnskap med den målsetting å lære om - og av hverandre, - og for å bringe kunnskaper videre til omverdenen.

Det er en kjensgjerning at endrete forhold i reindriftsområdene verden over - med andre brukerinteresser i områdene, menneskeskapte endringer og klimaendringer - bringer store utfordringer for reindriften selv med hensyn til egen bruk og forvaltning av områdene, og i særlig grad i forhold til myndighetenes forvaltning av områdene. Her ligger store utfordringer til forvaltningsutøvelsen. Hvis forståelse for og kunnskaper om betingelsene for næringsutøvelsen mangler, ja – da kan det stilles spørsmål om forvaltningen kan bli riktig i forhold til reindriften.

En jevn informasjonsflyt mellom reindriftsutøvere selv, internasjonale forskningsmiljøer, offentlig forvaltning og allmennheten vil kunne bidra til større kunnskaper om og forståelse for hvilke betingelser denne tradisjonelle næringen må ha for å overleve kulturelt og økologisk, - og for å være lønnsom i økonomisk forstand.

Senteret skal også påpeke behov for forskning på aktuelle områder som har betydning for reindriftsnæringen. Forskningen på sin side har et stort ansvar i å bringe kunnskapen videre til universiteter, høgskoler, grunnskolen og barnehager – for å sikre at kommende generasjoner får innsikt i og lærdom til å mestre naturen, klimaet og miljøet på en forsvarlig måte på basis av urfolks tradisjonskunnskaper og kompetanse – og som særlig reindriftsfolk besitter i dag.

Vi vet at urfolk rammes ofte hardere og på en annen måte enn andre av en del miljøproblemer. Behovet for et internasjonalt fag- og formidlingssenter ble naturlig nok første gang reist innenfor samarbeidet i Arktisk Råd.

I erkjennelsen om at urfolksområdene i nord utsettes for stadig sterkere press fra konkurrerende interesser, oppstår det et sterkere behov for å trekke inn de spesielle erfaringer og kunnskaper som finnes blant nordområdenes reindriftsfolk. Dette er nødvendig av mange årsaker, la meg kort nevne noen:

  • Urfolk, i dette tilfellet representert ved nordområdenes reindriftsfolk, har rett il å kunne videreføre sin levemåte og kultur.
  • Urfolk har rett til å la sin stemme bli hørt og formulere egne prioriteringer for utviklingen i sine landområder.
  • Urfolks rettigheter og prioriteringer skal ligge til grunn for det partnerskap som skal forme den framtidige utvikling i urfolks leveområder.

Dersom disse målsettinger skal kunne realiseres i statenes lovgivning og forvaltning, er det en forutsetning at urfolks helt spesielle kunnskaper og kompetanse får tilbørlig plass i det kunnskapsgrunnlaget som skal til for å styre utviklingen.

Det internasjonale fag- og formidlingssenteret for reindrift skal bidra med - og legge til rette for - at tidligere generasjoners erfaringer og kunnskap om å leve i – og å leve med – naturen i et karrig marginalt landskap igjen skal kunne høres. Det budskap og den kunnskap senteret skal ivareta og bidra til å formidle til myndigheter, forskere og andre reindriftsutøvere forventes å bidra til reindriftskulturens opprettholdelse og til å styrke urfolks deltakelse i bestrebelsene på å opprettholde naturens rikdom på biologisk mangfold og menneskers tilpasning til en karrig subarktisk og arktisk natur.

Jeg ønsker at senteret vil lykkes i sitt viktige grenseoverskridende arbeid og jeg ønsker senterets styre og samarbeidspartnere til lykke med sitt internasjonale arbeid fremover.

Takk for oppmerksomheten!